VARAŽDIN

Gozba na početku Dana performansa

07.06.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Performansom Ljiljane Mihaljević pod nazivom 'Gozba' u Varaždinu započeli 12. Dani performansa, manifestacije koja ima sve veći značaj i privlači sve veći broj posjetitelja

Čast da izvede prvi performans 12. Dana performansa pripao je akademskoj slikarici i multimedijalnoj umjetnici Ljiljani Mihaljević.

Ona se u varaždinskoj sinagogi, inače mjestu izvedbe najvećeg broja umjetničkih instalacija, predstavila performansom 'Gozba', a riječ je o instalaciji svečanog, gozbenog stola impresivnih dimenzija. U performansu je sudjelovala i publika koja je imala mogućnost da se vlastitom snalažljivošću domogne delicija postavljenih na dvometarski visokom stolu. Mihaljević je tim performansom ušla u finale nagrade Josip Račić 2010. godine.

Posjetitelji Dana performansa u iduća će tri dana moći će vidjeti još šest izvedbi.

Multimedijalna umjetnica Tajči Čekade, koja djeluje na području modnog dizajna, kostimografije, performansa i fotografije izvest će performans "Le Dejeuner sur l Herbe vs. The Dinner". Njezina video projekcija predstavlja varijantu Manetovog "Doručka na travi".

Nakon Čekade riječki umjetnik Krešo Kovačićek izvest će performans "Vdekja" odnosno smrt. Riječ je o umjetniku, autoru tiskanih izdanja, dizajneru keramike koji je sudjelovao u projektima revitalizacije industrijske baštine Hartera te artikulacije gay identiteta kroz projekt Lgbtiiq arhiva. Čekade, a nakon nje i Kovačićek, performanse će održati sutra od 20.30 sati također u sinagogi.

Subota je internacionalni dan performansa, jer se publici predstavlja norveška umjetnica Tori Wranes sa performansom "10 minutes performans". U njemu koristi kostime, arhitekturu i skulpture za preoblikovanje svoje pojavnosti. Potom u sinagogi počinje performans "Travelers prayer" kojim se predstavlja ruski umjetnik Dimitry Dima Strakovsky.

Riječ je o zvučnoj instalaciji simultanog reproduciranja 30-ak glasova koji izgovaraju židovsku "molitvu putnika". Iste večeri, norveški dvojac, Mom and Jerry izvest će performans "Artist are present" koji traje tijekom cijele noći i nedjelje na više lokacija u gradu. Performans predstavlja svojevrsnu parodiju i ironiziranje celebrity ikonografije.

Dani performansa završavaju u nedjelju dvokanalnom video projekcijom "Najljepša žena u Guči" autorice Brede Beban preminule prošle godine. Riječ je o umjetnici, redateljici i kulturnoj producentici, a radila je kao predavačica multimedijalne umjetnosti te izlagala na brojnim izložbama širom svijeta.

Za trajanja 12. Dana performansa zainteresirani mogu se družiti sa umjetnicima u Performans zoni u Julijanovom dvorištu u centru Varaždina.

Ove godine performanse je izabrao selektor festivala i aktualni kustos hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu Branko Franceschi. Cijeli ovogodišnji festival tematski je vezan uz neobarok.