DVA MUŠKARCA I JEDNA ŽENA

Gotovac, Delimar i Božić goli prošetali Ilicom

02.09.2009 u 15:36

Bionic
Reading

U rano jutro, oko pola sedam, troje performera golo je prošetalo najduljom zagrebačkom ulicom, a ovog puta policija nije zabilježila njihov nastup

Antonio Gotovac Lauer, Vlasta Delimar i Milan Božić, poznati domaći performeri, goli su u srijedu ujutro prošetali centrom Zagreba u pravcu središnjeg trga. Budući da su svoj performans izveli rano ujutro, hodali su polupraznim središtem grada. Policijske intervencije nije bilo, što je presedan u ovakvim situacijama, ako se sjetimo da je i prije malo više od dva mjeseca ona intervenirala kada je glumac Milivoj Beaderprošetao gol centrom Zagreba ponavljajući tako performans Toma Gotovca 'Zagrebe, volim te' izveden 1981. godine.

Filmski projekt

Odabirom filma kao medija polazimo od Gotovca Lauera kao simptoma modernog svijeta koji je mimezis ili brisani trag filmske produkcije slika te Delimar čija je 'živa slika'neminovnost njezinog erosa. Božić – ratnik je najjači poznavatelj ljudske duše.

'Performans smo napravili ujutro zbog rasvjete, a ne zbog straha od policije ili ljudi', rekla je Vlasta Delimar pojasnivši da su snimali materijal za film.

'Htjela bih naglasiti da se ne radi ni o kakvom protestu, ni o kakvoj ljutnji, naprosto smo htjeli napraviti artističku akciju koju smo planirali više godina, a ove godine smo konačno dobili sredstva od Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture', priča Delimar o jutrošnjem iskustvu.

'Bilo je jako malo ljudi u Ilici jer je bilo rano, no zanimljivo je da smo imali mnogobrojnu publiku iz tramvaja koji je usporio kroz Ilicu. To mi je djelovalo odlično, bili su zatvoreni u niskopodnim tramvajima i fino su nas mogli vidjeti, a pritom nam ništa nisu mogli napraviti.'

'Ulični performans pri čemu je konkretni prostor urbana ulica Ilica kao sastavni dio socijalnog života ulice u kojem bi se trebala 'izgubiti' razlika između umjetnika, publike ili slučajnih prolaznika, želimo preobraziti utilitarni prostor ulice u umjetnički prostor, gdje ćemo spojiti sva svoja dosadašnja iskustva zrelih umjetnika koji su se znali kroz svoju umjetnost i istkanost života suprotstaviti svim ideologijama, raznim političkim preobrazbama društva, sačuvati individualnost i beskrajnu hrabrost, te neumornim ukazivanjem na ljudska prava i poštivanje različitosti ukazati na prave vrijednosti jedne ljudske egzistencije. Uključivanje treće osobe ima jak emocionalni naboj koji ukazuje na značaj praiskonske ljudske bliskosti kroz koji se nazire osjećaj zdravog kolektivnog, riječi su kojima je ovaj umjetnički trojac pojasnio ideju svog projektaDva muškarca i jedna žena.