SABLAZAN NAD GOLOTINJOM

Beader zaradio prijavu, Lipovčan projahala nekažnjeno

26.06.2009 u 10:45

Bionic
Reading

Ponavljajući performans Toma Gotovca 'Zagrebe, volim te', glumac Milivoj Beader prekršajno je prijavljen, dok je glumica Dora Lipovčan, izvodeći posvetu performansu 'Lady Godiva' Vlaste Delimar, projahala gola oko zagrebačkog HNK čime nije privukla plavce na intervenciju

PSI

15. svjetska konferencija Performance Studies International najveća je međunarodna konferencija iz područja humanističkih znanosti ikad održana u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, a  sudjeluju predstavnici najznačajnijih svjetskih sveučilišta te umjetnici poput Tima Etchellsa, Faith Wilding, Karen Finley, Matthewa Goulisha, Lin Hixson, Fione Templeton, Sanje Iveković, Lois Weaver, Peggy Shaw, Katarzyne Kozyre i brojnih drugih.

 

U sklopu petnaeste konferencije Performance Studies international (PSI) koja se od 24. do 28. lipnja održava u Zagrebu pod nazivom 'Kriva izvedba / Misperformance – neuspjeh, neprilagođenost, krivo čitanje', održana su i ova dva performansa.

Dio su projekta Kontejnera 'Narančasti pas i druge priče (još bolje od stvarnosti)' režisera Maria Kovača

Obnaženog Milivoja Beadera policija je prekršajno prijavila zbog remećenja javnog reda i mira i vrijeđanje moralnih osjećaja građana, koji su, vidjevši glumca kako ljubi pločnik na Trgu bana Jelačića, pozvali policiju.

Beader je ponovio čin najpoznatijeg zagrebačkog performera Toma Gotovca iz 1981, a i policija je učinila isto što i tadašnja milicija.

Dora Lipovčan
, koja je nedavno poslužila kao inspiracija Dimitriju Popoviću za performans i izložbu o Mariji Magdaleni, nije imala susret s policijom dok je gola jahala konja oko HNK u Zagrebu.

Zanimljivo je da umjetničke akcije Toma Gotovca, makar u imitacijskoj izvedbi Milivoj Beadera, opet izazivaju reakciju policije. Naime, Tom Gotovac umjetnik je koji je valjda najviše od svih svojih kolega imao posla s milicijom i policijom.

Podsjetimo, i potkraj 2007. u Križevcima je nastala strka oko plakata Gotovca i Vlaste Delimar na kojima su oboje bili obnaženi, uz slogan 'Dobar hrvatski proizvod'.

     

Naime, tada su u Križevcima skinuti plakati koji su najavljivali izložbu. Iste te godine Tom Gotovac dobio je nagradu za životno djelo HDLU-a, no ni takvo priznanje Gotovčevom provokativnom radu nije puno pomoglo da se ovdje razluči umjetnost od pornografije ili, na koncu, nečeg nepoćudnog i štetnog po moral hrvatskih građana.