PREMIJERA

'Gospoda Glembajevi' nakon 40 godina ponovo u Beogradu

05.02.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Predstava 'Gospoda Glembajevi', rađena po istoimenoj drami hrvatskog književnika Miroslava Krleže, u režiji srbijanskog redatelja Jagoša Markovića, premijerno je, nakon 40 godina, izvedena u petak navečer u beogradskom Ateljeu 212.

Rađena po jednom od najpoznatijih i najizvođenijih Krležinih dramskih djela, u kojem se pisac nemilosrdno obračunava s lažnim sjajem, bogatstvom i svim opsjenama koje donosi novac i uspon u društvu, izazvala je velik interes javnosti, o čemu svjedoči nazočnost predstavnika kazališne scene iz zemalja regije, javnih ličnosti i diplomatskih predstavnika, kao i informacija da nema više ulaznica za sve izvedbe planirane u veljači.

Za ovu predstavu okupljena je međunarodna ekipa, glavne uloge igraju Boris Cavazza, Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Vlastimir Đuza Stojiljković, Jelena Đokić, Branislav Trifunović, Tanasije Uzunović i Svetozar Cvetković, dok je scenografija povjerena Miodragu Tabačkom, a kostimografija Zori Mojsilović

'Mi ove Glembajeve radimo bez bukvalnog znakovlja, bez prozivke. Neka ne dolazi nitko tko želi vidjeti hajku', rekao je dan uoči premijere redatelj Jagoš Marković u razgovoru za beogradski tjednik 'Vreme', dodajući kako to djelo ima 'i društveni sloj, i mnogo još slojeva', zbog čega i jest velika drama. Dodao je kako je idejnu osnovu za predstavu razradio prošlog ljeta u Dubrovniku zajedno s dramaturginjom Mani Gotovac te da je ona umjetnički savjetnik na predstavi i jako zaslužna za nju.

Upitan bi li s 'Glembajevima' stao pred hrvatsku publiku, primjerice na scenu Hrvatskog narodnog kazališta, Marković je odgovorio potvrdno te dodao kako 'jedva čeka'.

'Postoje veze koje su neuništive, pripadaju teatru, a on je u jednoj ravni, bar za mene, sloboda. Naravno da ću poći', zaključio je Marković.