POZNAVANJE KNJIŽEVNOSTI

Gogolj najpoznatiji, Puškina čitaju nekoliko puta

03.04.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Da Rusi nimalo ne dvoje o podrijetlu književnika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, pokazali su rezultati najnovije ankete, prema kojima su njegova djela najpoznatija među ruskim klasicima, a brojni ih čitaju i više puta

Većina ispitanika, njih 70 posto, znalo je da je Gogolj autor romana 'Mrtve duše', 63 posto odgovorilo je da je isti pisac napisao 'Revizora', a njih 52 posto znalo je da je 'Taras Buljba' njegovo djelo.

Na drugom mjestu našao se pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, kojega je 59 posto ispitanika prepoznalo kao autora knjige 'Brončani konjanik'. Treće mjesto pripalo je Mihailu Jurjeviču Ljermontovu, kojemu je 54 posto ispitanika točno pripisalo roman 'Junak našeg doba'.

Većina ruskih stanovnika (70 posto) nije znala da je autor poeme 'Poltava' Puškin, niti da je Ljermontov napisao poemu 'Demon', prenosi Russia-ic.com.

Ista anketa, provedena na tri tisuće ljudi, pokazala je i da Rusi najčešće po nekoliko puta čitaju Puškinova djela. Iako su ga čitali u sklopu školske lektire, oko 14 posto ispitanika potvrdilo je da se njegovim knjigama ponovno vratilo u kasnijoj dobi. Na drugom mjestu u kategoriji više puta čitanih su djela Lava Tolstoja sa 11 posto 'povratnika', a sa 9 posto Gogolju je pripalo treće mjesto. Među ostalim književnicima za čijim djelima se poseže po nekoliko puta su Dostojevski, Čehov, Bulgakov, Jesenjin i Turgenjev. Ipak, većina (62 posto) priznaje da nakon pročitane lektire više ne traga za klasicima.