120 RADOVA

Godišnja izložba karikatura u Zagrebu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2010 11:07
  • Objavljeno 23.11.2010 u 10:25
Izložba karikatura

Izložba karikatura

Izvor: Promo fotografije / Autor: hdk.hr

Godišnja izložba članova Hrvatskog društva karikaturista (HDK), presjek njihovih radova najvećim dijelom nastalih u proteklih godinu dana, otvorena je u zagrebačkom izložbenom prostoru Salon Izidor Kršnjavi
hdk.hr

hdk.hr

Izvor: Promo fotografije / Autor: hdk.hr

Izloženo je oko 120 radova oko polovice članstva Hrvatskog društva karikaturista, njih skoro šezdesetak, među kojima su i karikature Ote Reisingera, Srećka Puntarića, Nikole Listeša, Nika Titanika, Žarka Luetića, Ivana Haramije, Roka Idžojtića te vrsnih portret karikaturista, Petra Pismestrovića, Miroslava Gerenčera, Davora Trgovčevića, Milana Lekića.

Većinom je riječ o pripadnicima srednje generacije, jer se u tom obliku umjetničkog izražavanja mladi više nisu zastupljeni u jednakoj mjeri kao nekada, rekao je Tajnik HDK-a Zdenko Puhin. Kako za karikaturu više nema mjesta niti u novinama i Društvo se više okrenulo organiziranju festivala i gostovanjima na inozemnim izložbama, dodao je.

Hrvatsko društvo karikaturista osnovano je 1985. i od samog početka sudjelovalo je u radu međunarodnog udruženja karikaturista FECO. HKD izdaje strukovno glasilo 'Karika', a svake godine dodjeljuje priznanje 'Oskarika' najuspješnijem članu na međunarodnim festivalima karikatura u svijetu.

Organizira i međunarodne izložbe karikatura u Zagrebu te niz manjih izložaba po gradovima Hrvatske. Na tradicionalnu međunarodnu izložbu u Zagrebu svake godine radove pošalje preko 350 autora iz 50 zemalja svijeta. Od 2003. održava se putujuća izložba po inozemstvu sa šezdesetak hrvatskih karikatura, koja je dosad bila, među ostalim, u Kanadi, Rumunjskoj, Bugarskoj, a prije desetak dana otvorena je i u hrvatskom konzulatu u Muenchenu.

Godišnja izložba u Salonu Izidor Kršnjavi bit će otvorena do 26. studenoga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi