SARAJEVSKI MESS

Gnjevni građani upali na Frljićevu predstavu, ali na vlastitu odgovornost

  • Autor: V. I./Hina
  • Zadnja izmjena 10.10.2016 08:42
  • Objavljeno 10.10.2016 u 08:42
sarajevo

sarajevo

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu okupilo se u nedjelju navečer nekoliko desetina građana iskazujući nezadovoljstvo zbog otkazivanja predstave Olivera Frljića 'Naše nasilje i vaše nasilje', nakon čega ih je direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković pustio na predstavu, ali na vlastitu odgovornost

Kako javlja sarajevski portal Klix.ba, Kreševljaković je na predstavu pustio sve koji su imali ulaznicu, uz napomenu da ulaze na vlastitu odgovornost.

Podršku ekipi predstave i MESS-u dali okupljanjem ispred Narodnog pozorišta i glumci koji su složni u ocjeni da je bilo kakvo zabranjivanje javnog prikazivanja predstava vrlo opasno.

Protest ispred Narodnog pozorišta zbog otkazivanja predstave Olivera Frljića

Za bosanskohercegovačku glumicu Jasnu Diklić čin zabranjivanja na neviđeno nije primjereno demokraciji.

'Isto bi bilo kada bismo onima koji su nama zabranili predstavu zabranili njihove zadatke poput misa, propovijedi i drugih religijskih obreda', rekla je Diklić za Klix.ba odlučna u namjeri da ostane i čeka te svojim bićem i tijelom brani svoju profesiju i umjetnost u gradu Sarajevu koji je uvijek to znao cijeniti.

'Neću dozvoliti da to bude nešto što će biti normalno – da se zabranjuju slobodarske ideje', zaključila je Diklić.

Odigravanju predstave ranije su se usprotivili iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak te iz nekih bošnjačkih udruga uz tvrdnje kako ona vrijeđa vjerske osjećaje katolika i muslimana.

Napredak je priopćio kako je Frljićeva predstava blasfemična te da se u njoj ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana i vjernika.

'Ovo vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja', objavila je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Direkcija MESS-a stoga je odlučila dva sata uoči izvedbe ograničiti pristup u dvoranu Narodnog kazališta a to su obrazložili činjenicom kako su primili brojne prijetnje te kako gledateljima ne mogu jamčiti sigurnost.

Bez obzira na najavu deseci osoba s kupljenim ulaznicama došle su pred kazalište okruženo policijom kako bi prosvjedovali, kako su ustvrdili, protiv nametanja cenzure i zastrašivanja.

Nakon kraće prepirke s organizatorima festivala zabrana ulaska u dvoranu ipak je povučena a direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je entuzijastičnoj publici mogao poručiti samo kako im ne može jamčiti sigurnost.

'Ljudi koji imaju kartu mogu ući na osobnu odgovornost', kazao je Kreševljaković.

Prosvjedima građana, uz brojne sarajevske glumce, pridružili su se i iz Naše stranke (NS) koja je na proteklim lokalnim izborima ostvarila veliki uspjeh u gradskim općinama Sarajeva.

'Organizatori festivala moraju s MUP-om preuzeti odgovornost i prestati podlijegati očevidnom političkom pritisku. Pozdravljamo građane koji su, na vlastitu odgovornost, kako kažu organizatori, došli gledati predstavu, i na ovaj način stali u obranu slobode izražavanja i okupljanja u Bosni i Hercegovini', stoji u priopćenju Naše stranke iz koje ističu kako se ne može dopustiti da vjerske skupine određuju što će se prikazivati u kazalištima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!