u režiji Dražena Ferenčine

Gavella najavljuje novu premijeru: 'Tena – kronika raspada jedne ljepote'

03.03.2022 u 11:59

Bionic
Reading

U dramatizaciji Borislava Vujčića, Kozarčev prozni tekst postao je punkorvnom dramom, gdje se pripovjedni predložak koristi kao temelj za novi autorski materijal koji realistične, dijaloške prizore spaja s etnološkim pristupom, pri čemu osjećaj drevnog, gotovo mitskog natapa melodramatičnost teksta nastalog potkraj 19. stoljeća

Gradsko dramsko kazalište Gavella premijerno će u utorak, 8. ožujka, u Kulturnom centru Travno izvesti predstavu "Tena – kronika raspada jedne ljepote" Borislava Vujčića po motivima pripovijetke Josipa Kozarca u režiji Dražena Ferenčine.

Kako se ističe u najavi, pripovijetka "Tena" Josipa Kozarca klasik je hrvatske književnosti koji se kritički obrušava na ono u čemu prepoznaje raspadanje tradicionalnih vrijednosti, istodobno svjestan kako bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju.

Tena tako svoj osjećaj slobode verbalizira usklikom: "...ja sam ja; sve što je na meni, moje je!", čija jeka odzvanja i danas.

Pritom Kozarac nije toliko usredotočen na mentalitet, koliko na konkretnu ekonomsku i društvenu situaciju – raspadanje seoskih zadruga, Khuenovu strahovladu i silne eksploatacije lokalnih šuma od strane bogatih stranaca.

Glavni lik stoga se može čitati i kao metafora za Slavoniju, za "raskoš koja se neštedimice rasipa", pa smo pred djelom sposobnim otvoriti prostor za raznolike pristupe i rasprave, stoji u najavi.

Prozni tekst u dramatizaciji Borislava Vujčića postao je punokrvnom dramom

U dramatizaciji Borislava Vujčića, Kozarčev prozni tekst postao je punkorvnom dramom, gdje se pripovjedni predložak koristi kao temelj za novi autorski materijal koji realistične, dijaloške prizore spaja s etnološkim pristupom, pri čemu osjećaj drevnog, gotovo mitskog natapa melodramatičnost teksta nastalog potkraj 19. stoljeća.

Elementi koreodrame, zborskog mnogoglasja, socijalnog ekspresionizma, Vujčićevu "Tenu" tako odvode u specifičan dramski registar, dinamično ponuđen na igru glumcima i redatelju.

Autor adaptacije i redatelj je Dražen Ferenčina, kostimografkinja je Marita Ćopo, skladatelj je Igor Valeri. Koreografiju potpisuje Maja Huber a oblikovanje rasvjete Zdravko Stolnik.

U predstavi igraju Matea Marušić, Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Zorko Bagić i Ivica Lučić.

Predstava je koprodukcija kazališta Gavelle, Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, Ludens teatra, Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar te Gradskog kazališta Požega, te je već premijerno izvedena u Vinkovcima, Požegi, Bjelovaru, a nakon premijere kazališta Gavelle, slijedi i premijera u Koprivnici.