NAPADI NA KAZALIŠTE

Gavella: Dvije žene u burkama nije napravio Cuculić

18.01.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Kazalište Gavella priopćilo je da trenutačno ne postoji alternativni plakat za predstavu Dalibora Matanića 'Fine mrtve djevojke', a u razgovoru za tportal glasnogovornica kazališta Martina Matota potvrdila nam je da su morali dodatno naglasiti nepostojanje alternativnog plakata, jer su im email adrese kazališta te dizajnerskog studija Cuculić zatrpane prosvjednim pismima i prijetnjama na račun plakata koji prikazuje žene u burkama

Nakon što je DK Gavella povuklo plakat Studija Cuculić rađen za predstavu Dalibora Matanića, a koji pokazuje dvije Djevice Marije u zagrljaju, ubrzo se na internetu pojavilo mnogo parodija na zabranjeni plakat, među kojima i onaj sa ženama u burkama.

Iz Gavelle su, pod pritiskom pisama građana, ali i reakcije muslimanske zajednice, priopćili da Studio Cuculić ne potpisuje drugi plakat te da Gavella još nije naručila alternativno rješenje. Naime, jutros je iz Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj priopćeno da je slika na plakatu za predstavu u zagrebačkom kazalištu Gavella uvrijedila muslimane i u prvoj verziji plakata, iako je ona tradicionalno kršćanska, kao i varijanta u kojoj je 'Merjem/djevica Marija prikazana u burkama' te da Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije osuđuje vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja.

Kako doznajemo, predstava 'Fine mrtve djevojke' rasprodana je u sljedeća dva termina, a oba će, očito, dočekati bez plakata i praznih panoa na pročelju zgrade u Frankopanskoj. Novi plakat će, prema najavi iz kazališta, naručiti kako bi ostao, među ostalim, i u povijesti kazališta.