SPLITSKI HDZ-OVAC

'Frljić LGBT kazalištem kriminalizira hrvatsku državu'

09.10.2014 u 18:32

Bionic
Reading

Redatelj Goran Golovko izabran je za novog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, nakon kraće rasprave na sjednici Gradskog vijeća. U idućim tjednima očekuje se potvrda ministrice kulture Andree Zlatar. Golovkov izbor nije prošao bez ispada, ovog puta HDZ-ovca Petra Škorića koji je indirektno pozvao na hapšenje Olivera Frljića

Nakon nekoliko mjeseci bezvlašća zbog odlaska dosadašnjeg intendanta Tonča Bilića i perioda u kojemu je kazalište vodila vršiteljica dužnosti Vesna Čotić, Golovko je prošao stepenicu u splitskom parlamentu s 19 glasova za i devet suzdržanih. Ovog puta iskre nisu frcale, kao što to obično biva kada se raspravlja o HNK-u, vjerojatno zato što je ova tema došla na dnevni red tek u osmom satu sjednice.

'Njegov program odiše cjelovitom autorskom vizijom te pokazuje zavidno razumijevanje društvene uloge i dužnosti intendanta HNK u Splitu, kao i sposobnost zastupanja uloge te ustanove u široj kulturi grada', obrazložio je splitski pročelnik za kulturu Siniša Kuko.
Gradski vijećnici mahom su spominjali dugove splitskog kazališta koji se vuku iz doba Duška Mucala i navodno iznose 3,5 milijuna kuna dok je Tonći Blažević iz HSLS-a primijetio da je predloženi program novog intendanta previše konzervativan, vjerojatno jer je bio siguran da će biti izabran.

Zanimljiv je bio šef lokalnog HDZ-a Petar Škorić: on se osvrnuo na potez intendanta HNK Rijeka Olivera Frljića koji je na zgradu izvjesio zastavu duginih boja i ovu instituciju simbolično nazvao 'LGBT kazalište'. Škorić je izrazio nadu da se to u Splitu neće dogoditi.


'Ovo je kriminalizacija hrvatske države. Smatramo da je bitno tko će nam biti na čelu kazališta i ovakav čin treba osuditi, a nitko ne reagira. S druge strane ljude u Vukovaru se hapsi kad se skidaju ćirilične table. Predloženi kandidat ispunjava sve uvjete, za razliku od prethodno predloženih kandidata, no mi smo i dalje zabrinuti zbog minusa u kazalištu. Od novog intendanta očekujemo kvalitetan program, što je i obećao. To je odgovornost ove vlasti koja ga je predložila, a zbog želje da se izabere intendant bit ćemo suzdržani i nećemo onemogućavati izbor', objasnio je Škorić.

Goran Golovko (49) je višestruko nagrađivani redatelj iz Splita s diplomom zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. Kako je kazališni repertoar za ovu sezonu već sastavila vršiteljica dužnosti Vesna Čotić i kako se prve reprizne predstave održavaju već idućeg tjedna, očekuje se da će ga Golovko nastaviti provoditi.

S druge strane, ministrica kulture već je za ravnatelja idućeg Splitskog ljeta imenovala bivšeg intendanta Tonča Bilića, što je dosta neuobičajeno jer je dosad tu dužnost u pravilu obnašao aktualni intendant samog kazališta. U idućim tjednima očekuje se dosta polemike zbog ovog poteza.