KNJIŽEVNA SOLIDARNOST

Franzen i Auster spasili neovisnu knjižaru u New Yorku

29.11.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Jonathan Franzen, Paul Auster i drugi američki pisci odlučili su pomoći njujorškoj knjižari Powerhouse Arena Bookstore, koju je prije tri tjedna poharao uragan Sandy, organiziravši javno čitanje koje se pretvorilo u donatorsku akciju

Neovisne knjižare u poslovnim su problemima ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem svijeta, uključujući i SAD. Zato vlasniku njujorške knjižare Powerhouse Arena Bookstore povrh toga sigurno nije trebalo da mu uragan Sandy pohara i poplavi prostor, uništi knjige u vrijednosti od 30 tisuća dolara, a sve to pred božićnu sezonu šopinga kada se ima najveći promet. Daniel Power tako se našao pred bankrotom, te je u pomoć pozvao javnost, a posebno pisce i izdavače preko strance SandyHatesBooks.

Na radost Powera i čitatelja, pozivu se odazvao Jonathan Franzen, koji je privukao i Paula Austera, Jennifer Egan, Ricka Moodyja i druga poznata imena suvremene američke književne scene. Oni su održali javna čitanja u razorenoj knjižari koja su funkcionirala i kao donatorske večeri na kojima su ljudi novčano pomogli ponovnom otvaranje Powerhouse Arena Bookstore.

Knjižar Daniel Power je oduševljen odazivom, kako je rekao za američke medije: 'Ostao sam bez teksta. Pisana riječ povezuje ljude na poseban način, a još više u doba krize.' Franzen je pak čitao iz svojeg romana 'Strong Motion' iz 1992, izjavivši kasnije kako 'obožava nezavisne knjižare' te da je želio pomoći žrtvama uragana Sandy, koji je 'preživio neokrznut'.

U svakom slučaju, javna čitanja Franzena, Austera i ostalih bila su toliko uspješna da je Powerhouse Arena Bookstore u međuvremenu otvorena i spremna za božićnu sezonu darivanja.