RENDEZ-VOUS

Francuski dokumentarci u Dokukinu KIC

15.10.2015 u 10:13

Bionic
Reading

U suradnji s festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous zagrebačko Dokukino KIC od 15. do 18. listopada predstavlja recentnu dokumentarnu scenu Francuske, jedne od najsnažnijih zemalja europske filmske industrije.

Program otvara besplatna projekcija dokumentarca "Spartacus i Cassandra" Ioanisa Nugueta, a prikazat će se ukupno pet filmova nagrađivanih na svjetskim festivalima, među ostalim, u Sundanceu, Berlinu, Copenhagenu, Sheffieldu.

"Spartacus & Cassandra" priča je o bratu i sestri romskog podrijetla koji se suočavaju s teškim životnim odlukama nakon što ih udomi mlada trapezistica koja otvara cirkus na periferiji Pariza. Film će predstaviti sam redatelj u predavanju koje slijedi nakon projekcije.

Film redatelja nominiranog za Oscara, Huberta Saupera "Dolazimo u miru" moderna je odiseja iz srca Afrike koja kroz primjer podjele Sudana prikazuje kako kineski radnici na naftnim poljima, UN-ovi mirotvorci, sudanski militaristi i američki evangelisti na ironičan način grade zajedničke temelje društva.

Francuski dokumentarac "Pet uništenih kamera", nominiran za Oskara i dobitnik 16 nagrada, donosi kronike palestinskog farmera i njegovog nenasilnog otpora prema izraelskoj vojsci. To je priča o palestinskom poljoprivredniku koji ima pet videokamera, od kojih svaka donosi dio priče o otporu njegova sela izraelskoj okupaciji.

Program donosi i atipični dokumentarac "Zidane: Portret 21. stoljeća", posvećen jednom od najvećih nogometnih genija u povijesti tog sporta. Film bez dijaloga i uz pomoć sedamnaest kamera donosi neuobičajen portret, umjesto da ga upoznajemo kroz njegovu prošlost, život i rad, predstavit će se tijekom 90 minuta utakmice Real Madrida protiv Villareala iz 2005.

Posljednji film četverodnevnog programa "Pravila igre" na primjerima mladih koji traže posao prikazuje kako bi trebali izgledati poslovni razgovori, a zaposlenici agencije govore o traženju posla kao osobnom i profesionalnom projektu.