IZLOŽBA ULUPUHA

Fotogeničnost vode u objektivu domaćih autora

06.03.2015 u 14:24

  • +24

Izložba Voda

Izvor: Promo fotografije / Autor: ULUPUH

Bionic
Reading

Godišnja izložba 'Voda 2015', na kojoj će fotografije na temu uvijek nepresušnog izvora umjetničke inspiracije iz naslova izložiti 28 članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju, otvorena je 5. ožujka u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić'.

Svaka fotografija na izložbi posebna je i drugačija, zanimljivo je što, iako živimo na istom mjestu, vodu koja postoji i kao kapljica i kao more, vidimo na svoj način, pa se radovi stilski razlikuju, od režiranih i konceptualnih do pejzaža, rekao je predsjednik ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju Luka Mjeda za Hinu.

Mjeda ističe kako cilj izložbe nije samo prikazati radove 'ulupuhovaca', nego i vratiti nešto društvu, pa će i treća godišnja izložba na temu vode imati humanitarni karakter, što su omogućili fotografi koju za tu svrhu doniraju prava za korištenje svojih djela.

Kao i prošle godine od svih radova izabrat ćemo njih trinaest za kalendar Rotary Kluba Zagreb Medvedgrad, koji prati rotarijansku godinu od 1. srpnja 2015. do 30. lipnja 2016., te od prihoda izgraditi još jednu stanicu za čišćenje i kvalitetu pitkosti vode u Hrvatskom Zagorju, najavio je Mjeda.

Po riječima autora teksta u katalogu, Maria Bošnjaka, za sve fotografe s izložbe može se reći da su znali prepoznati fotogeničnost vode i zagledati joj se u dušu, u 'ono što uvijek lebdi nada vodama'.

'Mnogo prije nego što je snimljen Plavi planet fotografi su nastojali snimiti dušu vode, nastoje to i danas i nastojat će sve dok se voda prikazuje kao gorska žurna tekućica, kao velika divlja rijeka, kao ono što je gorko i slano i ne vidiš mu kraja, a zove se more ili ocean, a preziva se u bojama Crno, Crveno, Žuto, Bijelo i kako sve ne te oceani Tihi, Atlantski', ustvrdio je Bošnjak.

Ocijenio je kako su 'sve te kozmogonijske vode na svoj način fotogenične, pa se gotovo svaki fotograf često zagleda aparatom podjednako i u mlaz iz pipe, i u vodu u vinu i pivu kao i u svim ostalim alotropskim modifikacijama kao što su magla, kiša, rosa, krupa, led na cesti i led u titanikovskoj santi, kao i u buduću neku kišu koja paradira u proljetnim kumulusima'.

Radove na izložbi predstavit će Zoran Alajbeg, Mara Bratoš, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Denis Gržetić, Maja Hrnjak, Romeo Ibrišević,Damir Klaić, Dražen Lapić, Iva Lulić, Anto Magzan, Tomislav Mrić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Karmen Orlić, Zaneto Paulin, Josip Portada, Nenad Reberšak, Mario Romulić, Igor Šeler, Hrvoje Serdar, Vladimir Šimunić, Vladimira Spindler, Maja Strgar Kurečić, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Zdravko Vukelić, Ino Zeljak

Među ostalim, Alajbeg pokazuje prizor iz Kopačkog rita, Ćetković fotografiju 'Akvarel' koja ostavlja dojam slike, Reberšak snimku iz Gunje na kojoj je zabilježio kako voda može od izvora života postati smrtna opasnost, Lulić je snimila 'Podravsku Vodenkinju', koja se doima kao scena iz nekog filma na mitološku temu, a Romulić nadnaravne slike s Islanda.

Izložba ostaje otvorena do 22. ožujka 2015.