RADOVI NAJPOZNATIJIH UMJETNIKA

[FOTO] Zahvaljujući suđenju za Agrokor, imamo priliku zaviriti u zagrebačku Kockicu i vidjeti neka od zaboravljenih umjetničkih remek-djela

29.01.2021 u 10:19

Bionic
Reading

Na neuobičajenom mjestu, u Kongresnoj dvorani zgrade 'Kockica' na Prisavlju u Zagrebu, održava se optužno vijeće u aferi Agrokor. Radi se o bivšoj zgradi Saveza komunista Hrvatske, u kojoj je trenutno smješteno Ministarstvo prometa, a u čijim se prostorijama nalaze brojna djela velikih domaćih umjetnica i umjetnika

Zagrebački Županijski sud zbog epidemiološke je situacije tražio lokaciju u kojoj bi se mogao održati postupak s brojnim prisutnih, a Kongresna dvorana 'Kockice', zgrade koja ima status zaštićenog kulturnog dobra Hrvatske, ima 460 četvornih metara pa je u njoj moguće držati razmak.

Kao Zgrada društveno-političkih organizacija, popularno zvana 'Kockica', na adresi Prisavlje 14 i na deset etaža, građena je prema projektu velikog arhitekta Ive Vitića, a otvorena je 1968. Koncipirana je u kanonskom stilu moderne, navodi Društvo arhitekata Zagreba, 'u 'bazi' su konferencijske dvorane, restorani i knjižnica, a u vizualno odvojenoj 'kocki' uredi'.

  • +4
Umjetnička djela u zagrebačkoj Kockici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Sa svojim bogato ukrašenim interijerima, s radovima najpoznatijih državnih umjetnika tog vremena, 'Kockica' ostaje spomenik socijalističkoj eri', navodi DAZ.

Skupinu umjetnika iz prve lige onodobne lirske apstrakcije predvodio je kipar Raoul Goldoni, koji je uredio staklene umjetničke intervencije u predvorju i konferencijskoj dvorani. Tapiseriju je radila Jagoda Buić, metalne tapiserije i reljefe Dušan Džamonja i Stevan Luketić, a mozaike Edo Murtić i Zlatko Prica.