TPORTALOV VODIČ

[FOTO/VIDEO] Kulturni događaji koji će obilježiti godinu: izdvojili smo koncerte, predstave, knjige i filmove koje biste morali zapisati u svoj kalendar

03.01.2022 u 19:51

Bionic
Reading

Tportalov pregled važnih kulturnih događanja donosi red koncerata, zatim filmove i knjige koje smo dugo čekali, kao i kazališne predstave te izložbe na koje bi trebalo obratiti pozornost

Franz Ferdinand u Maloj dvorani Doma Sportova (25. travanj, 2022.)

Iako ih možemo nazvati stalnim hrvatskim gostima s obzirom da redovito nastupaju na INmusic festivalu, škotski rock bend Franz Ferdinand nikad nisu u Hrvatskoj nastupili samostalno. Sad će se i to konačno dogoditi, dolaze u Malu dvoranu zagrebačkog Doma sportova u ponedjeljak 25. travnja 2022. na turneji u sklopu koje donose najveće hitove iz gotovo dva desetljeća duge karijere.

'Hits To The Head' turneju prati i izlazak kolekcije od 20 najvećih hitova koja izlazi u ožujku ove godine, uključujući tu i dvije nove pjesme, nedavno objavljene singlove 'Billy Goodbye' i još neobjavljeni 'Curious'. U skladu s nazivom i izlaskom albuma, na turneji će svoje fanove bend počastiti izabranim hitovima iz njihove skoro 20 godina duge karijere, a svi već pričaju da će to zasigurno biti jedan od koncerata godine.

Za zagrebački nastup navodno vlada veliki interes, što i ne čudi, a ulaznice se prodaju po cijeni od 200 kn. Na dan koncerta cijena će im biti 230 kn.

Izvor: Društvene mreže

Predstava 'U malu je uša đava' (HNK Split, 14. siječnja)

Debitantska knjiga slikarice i karikaturistice Tisje Kljaković Braić, izvorno objavljena 2015. godine, svoje drugo, prošireno izdanje doživjela je u listopadu 2020. Publika ju je obožavala (i obožava); knjiga se mjesecima nije skidala s liste najprodavanijih domaćih naslova. U pričama autorica opisuje svoje odrastanje, na humorni način koji nam je poznat i iz njenih karikatura. Malena djevojčica pod zaštitom bake i dida, koja se skriva u kiosku, ne voli odlazak u vrtić, s 'didon' ide na partiju karata u Hajduka, a sa susjedima na kupanje pod Marjanom. Od rođenja do početka rata, koji se podudara i s autoričinim odlaskom u srednju školu, pratimo obitelj – oca, majku, dida, baku, susjede iz iste zgrade i ulice u čijem je središtu protagonistica, vragolasta djevojčica, inteligentna, darovita i pomalo razmažena.

I sada će sve to biti postavljeno na 'daske koje život znače'. Lako je pretpostaviti da će predstava biti vrlo gledana te da će se o njoj puno govoriti.

Dugo očekivani kazališni komad, čija je premijera najavljena za 14. siječnja u HNK Split, režira Mario Kovač, a Tisju će glumiti Andrea Mladinić.

'Oni', Tisja Kljaković Braić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tisja Kljaković Braić

Fotografska izložba Slavke Pavić (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, rujan 2022.)

U zagrebačkom MSU u rujnu 2022. godine bit će predstavljen opus samozatajne fotografkinje Slavke Pavić (95). Autoricu često opisuju kao nenametljivu, skromnu osobu - koja je većinu života provela u sjeni poznatijeg supruga (Milan Pavić) kojem je fotografija bila posao, a njoj samo hobi. Međutim, iz njenog rada jasno je vidljivo da je riječ o suverenoj fotografkinji s itekako izgrađenim autorskim potpisom, prepoznatljivom estetikom i konzistentnim rasponom motiva.

Kustosica izložbe je Lejla Topić, a bit će predstavljeni autoričini recentni radovi. Inače, Slavka je fotografirati započela ranih pedesetih godina, kada joj je suprug poklonio prvi fotoaparat Rolleiflex te je nagovorio da se učlani u Fotoklub Zagreb. U dugogodišnjoj fotografskoj karijeri ostvarila je respektabilan i kvalitetan opus, a mnogi njeni radovi zauzimaju važno mjesto u antologiji hrvatske fotografije. Održala je 34 samostalne i sudjelovala na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, no ovo će biti njezino prvo predstavljanje u Muzeju suvremenih umjetnosti u Zagrebu, koji u svojoj Zbirci fotografije za sada ne posjeduje radove ove umjetnice. Jedan od njezinih najpoznatijih radova jest kultna novozagrebačka fotografija mladića koji se vozi na biciklu i jednom rukom vodi konja.

Novi 'Batman' (4. ožujka 2022.)

Početkom ožujka 2022. stiže nam novi 'The Batman' u režiji velikog Matta Reevesa (redatelj franšize 'Planet majmuna'). Novi Batman donosi nam brojne poznate negativce koji dobivaju mračni novi izgled. Paul Dano glumi Riddlera, Zoe Kravitz je Žena mačka, a neprepoznatljiv Colin Farrell pojavljuje se u ulozi zloglasnog Pingvina. U ulozi uvijek budnog čuvara Gotham Cityja, Batmana, odnosno milijardera Brucea Waynea, naći će se Robert Pattinson.

Izvor: Društvene mreže

Uzori za film - rekao je redatelj u intervjuima uoči prikazivanja - bili su Chinatown, The French Connection i Taxi Driver, a uz sve to snimatelj je Greig Fraser, koji je nedavno radio na filmu 'Dina' Denisa Villeneuvea.

Inače, Batman je u filmu sasvim mlad - tek drugu godinu bori se protiv kriminala u Gotham Cityju - a Reeves u intervjuima tvrdi da to neće biti film o nastanku omiljenog superjunaka: 'Batman je jako živ lik i ideja je bila da ne snimimo film o tome kako je postao Batman, nego o njegovim mlađim danima. Da sve to vidimo na nov način, koji još nismo vidjeli.'

Film s prikazivanjem kreće 4. ožujka 2022.

  • +8
Robert Pattinson je novi Batman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Novi roman Karla Ovea Knausgaarda (ožujak ili travanj 2022.)

U izdanju Oceanmora te prijevodu Anje Majnarić stiže nam 'Jutarnja zvijezda', novo djelo bad boya skandinavske i svjetske književnosti, Karla Ovea Knausgaarda. Inače, za one koji su prespavali posljednjih nekoliko godina, to je onaj tip kojega se pola obitelji odreklo nakon što je napisao sjajno i bolno istinito autobiografsko djelo 'Moja borba', i to u dugih šest tomova koji su zaludjeli svijet.

Novi roman je pisao dok je boravio u izolaciji tijekom koronavirusa, izvorno je objavljen 2020. godine, a predstavljen je kao štivo koje se 'bavi posljedicama oslobođenja tamnih sila svijeta'. Naime, potkraj kolovoza se na nebu pojavi velika zvijezda, i nitko - čak niti astronomi - ne zna o čemu je riječ...

Na pitanje novinara što je tema novog romana, Knausgaard kaže da se bavio čovjekovom prirodom.

'Pisao sam o tome kako svijet izgleda jednoj osobi i pokušao sam istražiti složenosti koje u tom odnosu postoje. Ideja je da je stvarnost onakva kakvom je svatko od nas vidi i doživljava', istaknuo je Knausgaard.

Novi roman Jonathana Franzena (travanj, 2022.)

V.B.Z. za travanj najavljuje i novi roman čuvenog Jonathana Franzena 'Raskrižje' (u prijevodu Igora Buljana), prvi dio najavljene autorove trilogije 'Ključ svih mitologija' koja se proteže kroz tri generacije i prati kulturološka previranja do danas. To je njegov šesti roman, a smješten je u povijesni trenutak moralne krize. Sežući do početka dvadesetog stoljeća, 'Raskrižje', najavljuje izdavač, služi kao temelj za opsežno istraživanje ljudskih mitologija, dok obitelj Hildebrandt, koju roman prati, navigira političkim, intelektualnim i društvenim strujama proteklih pedeset godina. Roman je izvorno objavljen 2021. godine.

Arctic Monkeys u pulskoj Areni (16. kolovoz, 2022.)

Charm Music Croatia objavio je krajem godine kako se miljenici domaće publike Arctic Monkeys vraćaju na pozornice prvi put nakon Tranquility Base Hotel & Casino turneje, koja je završila 2019. godine. Fanovi su bili van sebe kada su čuli da će se koncert zlatne četvorke iz Sheffielda održat tijekom nove turneje i u Hrvatskoj, na dan 16. kolovoza 2022. Monkeysi će, inače, svirati u svima dragoj pulskoj Areni, a karte za koncert planule su u manje od pet minuta nakon što je prodaja bila otvorena.

Ako ste jedni od sretnika koji su došli do svoje karte, čestitamo vam - bit će to zasigurno jedan od koncerata godine.

Jubilarni INmusic festival #15 (lipanj 2022.)

Vraća nam se i nikad jači INmusic. Riječ je o, zapravo, jubilarnom petnaestom izdanju - lani odgođenom radi nevolje s koronavirusom. And it's big. Potvrđeni su nastupi White Liesa, The Killersa (prvi put na Jarunu), Nick Cave & The Bad Seedsa i Deftonesa... Lokacija svima dobro poznata: jarunski otoci u Zagrebu. Datum? Od 20. do 22. lipnja 2022. godine.

Organizatori poručuju kako je ograničen broj najpovoljnijih trodnevnih festivalskih ulaznica za INmusic festival #15 po cijeni od 499kn dostupan putem službenog festivalskog webshopa, a već kupljene ulaznice za INmusic festival #15 ostaju važeće i za nove datume održavanja jubilarnog izdanja INmusic festivala.

Izvor: Društvene mreže

The Cure na prvom samostalnom koncertu u Hrvatskoj (Zagreb, 27. listopad 2022.)

Giganti alternativne rock scene - The Cure - 27. listopada 2022. u Areni Zagreb održati će svoj prvi samostalni koncert u Hrvatskoj. Ogromna baza domaćih obožavatelja ovog kultnog benda koji ne posustaje ni u nastupima, ni u izdavaštvu ni nakon 42 godine od osnutka, napokon će doći na svoje i vidjeti dugo očekivani samostalni nastup The Curea. Zagrebački koncert dio je upravo najavljene europske turneje The Cure Tour 22 na kojoj će The Cure održati 44 koncerta u 22 zemlje, a sve kao najava novog albuma koji će donijeti novih 67 minuta njihovog zvuka.

Ovi indie rock pioniri do sada su objavili 13 studijskih albuma i više od 40 singlova, a njihovi albumi su prodani u 30 milijuna kopija širom svijeta. Tu je i niz live albuma, soundtrackova, knjiga… The Cure je svojom glazbom obilježio živote generacije obožavatelja, a iako ih je teško svrstati u pojedinačan glazbeni žanr, utjecali na formiranje nekolicine njih kao što su goth rock, new wave i post-rock. U 2019. pet članova The Curea svečano su primljeni u Rock & Roll Hall of Fame.

Ulaznice su u prodaji od četvrtka, 9. prosinca u 10 sati, putem Eventim.hr sistema i na prodajnim mjestima Eventima. Cijene ulaznica kreću se od 175 do 650 kuna.

Izvor: Društvene mreže

Avatar 2 (15. prosinca 2022.)

Izvor: Društvene mreže

Čitavo desetljeće najavljuje se nastavak najkomercijalnijeg filma u povijesti. No, James Cameron je čekao. Prvo je, govori se, dugotrajno i pedantno dotjerivao film, a zatim je stigla i pandemija što filmovima i njihovoj kino-distribuciji baš i nije išlo u prilog.

Uglavnom, film konačno stiže, a Jake Sully (Sam Wortinghton) i Neytiri (Zoe Saldana) zasnovali su obitelj na Pandori, no pojavili su se stari neprijatelji i oni su prisiljeni bježati te potražiti novi dom. Od novih lica u nastavku franšize, gledat ćemo Kate Winslet, Michelle Yeoh i Edie Falco.