kompleksan ep o povijesnoj krivnji

[FOTO] Sa(n)jam knjige u Istri: Eva Menasse predstavila roman 'Dunkelblum'

26.11.2022 u 20:30

Bionic
Reading

Nagrađivana austrijska književnica i novinarka Eva Menasse gostovala je u subotu u Puli, gdje je u sklopu 28. Sa(n)jma knjige u Istri predstavila svoj roman 'Dunkelblum', kompleksan ep o povijesnoj krivnji koji je autorici donio Nagradu Bruno Kreisky za političku knjigu

Razgovor s autoricom pred brojnom publikom Crvenog salona pulskog Doma hrvatskih branitelja vodio je književnik i novinar Emir Imamović Pirke uz prijevod s njemačkog Ines Meštrović.

Roman "Dunkelblum" opisao je kao veliku i višeslojnu knjigu u kojoj Menasse ocrtava široku povijesnu panoramu na primjeru gradića čiji stanovnici već desetljećima skrivaju tajnu grozna zločina, stvarnog povijesnog događaja koji se dogodio u posljednjim tjednima Drugog svjetskog rata.

Svijest o tome zločinu ih povezuje, baš kao i šutnja o tome činu i njegovim počiniteljima.

Menasse piše o trenucima od kojih različite zajednice mjere traume, rekao je Imamović Pirke, a stanovnici Dunkelbluma vrijeme mjere od dolaska Crvene armije, "jer oni imaju problem s onim dijelom povijesti u kojemu nisu bili žrtve nego dželati". Za knjigu je Menasse dobila dobila Nagradu Bruno Kreisky za političku knjigu.

Autorica je kazala kako ju je u knjizi manje zanimao politički aspekt, pa čak i zločin sam po sebi, iako je on bio uvjet za nastanak romana. "U njemu se bavim pitanjem kako se ljudi ophode prema tome zločinu, i kako je moguće da se desetljećima o tome šutjelo do te mjere da više nitko ne zna gdje se nalazi točno mjesto gdje se on dogodio", pojasnila je.

U tom smislu, dodala je, taj je roman "propitivanje etičke konstitucije toga mjesta i njegovih stanovnika", a njegovi su glavni protagonisti "granica, vrijeme i šutnja, prešućivanje".

  • +6
Sa(n)jam knjige u Istri: Gostovala Eva Menasse Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sa(n)jam knjige u Istri

Ni triler ni krimić, iako sadrži elemente suspensa

"Dunkelblum" nije ni triler ni krimić iako sadrži elemente suspensa, a Menasse je kazala kako je do zadnjeg trenutka imala puno dilema oko njegove strukture, jer ima puno likova, vremenskih razina i elemenata radnje. "Nisam do samog kraja bila sigurna hoću li ga uspjeti privesti kraju, i hoće li taj kraj uopće bit smislen ili će sve završiti u jednom ogromnom kaosu", dodala je.

Eva Menasse (1970.) karijeru je počela kao novinarka u austrijskome tjedniku Profil te radila kao urednica u Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Od 2003. živi u Berlinu kao slobodna umjetnica – spisateljica i publicistica. Dobitnica je brojnih književnih nagrada, uključujući Austrijsku književnu nagradu.

Roman "Dunkelblum" na hrvatskom je u prijevodu Andyja Jelčića objavio nakladnik Leykam International, koji je objavio i njezine romane "Vienna" i "Vremenski kristali" te zbirku pripovijedaka "Životinje za napredne".

Glavna urednica Leykam Internationala Eugenia Ehgartner istaknula kako je riječ o autorici koja se već svojim prvim romanom, "Vienna", plasirala na bestseler liste u Austriji i Njemačkoj, a roman je ovjenčan Nagradom Rolf Heyne.

Poseban umjetnički program "Noć galerija"

Program drugog dana 28. Sa(n)jma knjige u Istri, koji se održava do 4. prosinca, u subotu uključuje i inauguraciju posebnog umjetničkog programa "Noć galerija", koji obuhvaća četiri različite izložbe koje se u jednoj večeri otvaraju u četiri galerije u staroj jezgri Pule.

Izložbe okupljaju četiri vrhunska europska autora koji po prvi puta izlažu u Istri: iz Njemačke je došao Max Neumann, iz Finske Timo Viljakainen, iz Slovenije Matej Povše te iz Italije Davide Toffolo.