šibenik

[FOTO] Otvoren 2. međunarodni festival suvremene književnosti - ŠKURE

16.09.2022 u 10:29

Bionic
Reading

Međunarodni festival suvremene književnosti Šibenske književne ure - ŠKURE otvoren je u četvrtak u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, a riječ je o drugom izdanju festivala koji je okupio autore poput Miljenka Jergovića, Milene Marković i Semezdina Mehmedinovića.

"Ideja je da svake godine okupimo književnike sa štokavskog područja iz cijele regije. Nastojimo dovesti značajne europske i svjetske autore, a ove godine imamo 27 redom sjajnih autora", kazala je uoči otvorenja direktorica festivala Olja Runjić, spisateljica i osnivačica Praznika rada - centra za umjetnost i edukaciju koji stoj iza organizacije ŠKURA.

Najavila je kako posjetitelje čeka puno zanimljivih tribina, promocija i izvanrednih autora.

"Težnja nam je u fokus vratiti književnost. Stvoriti kontinuirani prostor koji bi njegovao književnost i koji bi Šibenčanima pružio mogućnost da upoznaju autore koje čitaju", dodala je Runjić.

  • +15
ŠKURE Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

Uoči otvorenja u Arsenu, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić otvorena je izložba "Pisci u Zvonu" bosanskohercegovačkog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića.

Prve večeri ŠKURA, publika je imala priliku poslušati, među ostalim, Fridu Šarar, Dariju Žilić, Senku Marić, Moniku Herceg i Bojana Krivokapića, dok je svoj roman "Okretište" predstavio i Damir Karakaš.

"Bio sam na velikim svjetskim festivalima i iznenadio sam se koliko je ovaj dobro organiziran, koliko je kvalitetnih pisaca ovdje, publike. Čini mi se da ovo prerasta u jedan od najboljih festivala u regiji", kazao je Karakaš o ŠKURAMA.

Festival se nastavlja u petak kada su gosti, između ostalih, Miljenko Jergović, Marko Vešović, Krešimir Bagić, Đurđica Čilić i drugi.

U sklopu festivala bit će dodijeljena i regionalna književna nagrada "Stjepan Gulin" za najbolju objavljenu knjigu proze.