PERFORMANS ZA NOVINARE

Abramović će konferenciju uoči otvaranja svoje beogradske retrospektive održati u zoru

20.09.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba Marine Abramović 'Čistač', koju beogradski Muzej savremene umetnosti najavljuje kao najveći kulturni događaj u regiji, otvara se navečer 21. rujna, ali će u samu zoru, točnije, u 6.23 sata umjetnica održati konferenciju i tako, prema najavi, u svitanje 'simbolično očistiti svoju umjetničku karijeru i arhivu svojih najboljih radova'

Prije nekoliko dana Marina Abramović stigla je u Beograd i obišla postav svoje retrospektive 'Čistač', s kojom od 2017. putuje po Europi. Premijerno ju je predstavila u Švedskoj, potom u Danskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji i Poljskoj, a ova u MSUB, simbolizira njezin povratak u rodni grad u kojemu je posljednji put samostalno izlagala 1975.

Kustos beogradskog 'Čistača' je Dejan Sretenović, koji je za tportal nedavno rekao kako je priprema izložbe bila zahtjevna. ali da je s Abramović bilo lako surađivati jer je iskusna profesionalka koja 'točno zna što hoće'. Ideju za postav predočio joj je u listopadu 2018. i njoj se 'izuzetno svidio'.

'Od tada se ništa nije promijenilo. Izložba koju će publika vidjeti u Beogradu virtualno postoji skoro godinu dana', rekao nam je Sretenović.

Uoči otvorenja retrospektive, koja će publici ponuditi više od 120 radova Marine Abramović, među njima i njene slike, crteže, objekte, fotografije, zvučne radove, videoradove, filmove, scenografije, reperformanse i arhivsku građu, održat će se konferencija koja će početi u svitanje, u 6.23 sati.

To je, prema najavi, 'u skladu s konceptom izložbe 'Čistač', gdje umjetnica simbolično u zoru 'čisti' svoju umjetničku karijeru i arhivu svojih najboljih radova'.

  • +7
Marina Abramović: Čistač Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marco Anelli

Na tom svojevrsnom performansu za novinare pridružit će joj se Sretenović, potom Jerko Denegri, savjetnik na beogradskoj izložbi te v.d. direktor MSUB-a Slobodan Nakarada. Nakon toga uslijedit će vođena tura kroz izložbu, koju Sretenović najavljuje kao klasičnu retrospektivu koja kronološki prati pedesetogodišnji opus umjetnice.

'Svi radovi koji je čine jednom od najvećih svjetskih umjetnika performansa su tu: kompletan beogradski period, s ciklusima 'Ritmova' i 'Oslobađanja' i izvanrednim 'Thomas Lips', zatim period suradnje s Ulayem s 'Relacijskim radovima', 'Prelaskom noćnog mora' i 'Ljubavnicima' te na kraju dug period samostalnog rada od početka devedesetih do danas koji uključuje 'balkanski ciklus', 'Kuću s pogledom na ocean', 'Sedam lakih komada', 'Umjetnik je prisutan' itd. Živi segment izložbe su reperformansi Marininih seminalnih povijesnih performansa koje će tijekom cjelokupnog trajanja izložbe izvoditi za to posebno obučeni domaći i inozemni performeri. I tu su, naravno, participatorni radovi koji uključuju publiku u kreaciju rada, prije svega 'Tranzitorni objekti' i Brojanje riže'', rekao nam je Sretenović.

Abramović će 28. rujna održati i javno predavanje u parku pored MSU-a, na kojemu će govoriti o svom umjetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

Izložba 'Čistač' u Beogradu će trajati do 20. siječnja 2020.