u koreografiji aleksandra ilića

[FOTO] Hrvatski umjetnici sudjelovali u stvaranju suvremene Pepeljuge i oduševili Skoplje

12.12.2022 u 13:39

Bionic
Reading

Nova suvremena plesna predstava koreografa Aleksandra Ilića 'Pepeljuga – Love is in the Air' oduševila je publiku Nacionalne opere i baleta u Skoplju. Iza predstave koju izvode solisti i ansambl baleta te kuće, stoji međunarodni autorski tim. U stvaranju predstave, temeljene na bajci braće Grimm, iz Hrvatske su sudjelovali kostimografkinja i ilustratorica Katarina Radošević Galić i dizajner zvuka Georg Draušnik

"Kada me direktorica baleta Olga Pango pozvala da radim predstavu, željela je da bajku predstavimo publici u modernijem kontekstu. Tako smo stvorili Pepeljugu koja je malo pomaknuta u odnosu na izvorni libreto. Zadržali smo glazbu Sergeja Prokofjeva, karakteristike glavnih likova te glavnu poruku, no autorskim smo radom doprinijeli novom estetskom tumačenju bajke", kazao je Aleksandar Ilić, koreograf iz Srbije dobro poznat hrvatskoj publici zahvaljujući njegovim predstavama koje su proteklih godina izvođene na Šibenik Dance Festivalu.

Kako bi predstava Pepeljuga bila što zanimljivija današnjim mladima i djeci, radnja je smještena u pedesete godine prošlog stoljeća.

  • +3
Pepeljuga u Skoplju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Aleksandar Paunovski

"Stvorena je kombinacija klasične Pepeljuge i mjuzikla Briljantin. U skladu s time kreirali smo čarobne plesne kostime koji su dodatno istaknuti minimiziranom scenografijom. Rad u Skoplju bio je predivan! Ljudi su me oduševili", rekla je kostimografkinja Katarina Radošević Galić kojoj je ovo već treća suradnja sa slavnim koreografom. Asistentica koreografkinje bila je Angela Bogeska.

Koreografkinja je otkrila kako zbog uzbuđenja nedavnu premijeru predstave nije gledala iz gledališta. Draže joj je bilo provirivati iz garderobe ili biti u blizini inspicijenta.

Dizajner zvuka Georg Draušnik premijeru je proveo kraj pulta s tonskim tehničarima.

"Na kraju svega izuzetno je važno zvučnu sliku koja je rađena u studiju, adaptirati prostoru izvedbe. Kada smo ljetos počinjali raditi na predstavi, od koreografa sam dobio točne i jasne upute što trebamo napraviti. Bilo je potrebno umetnuti glazbu Briljantina, ali i zvukove koji nisu glazba, ali koji stvaraju željenu atmosferu poput zvonjave telefona i radijskog uređaja", kazao je Draušnik.

Asistentice koreografa bile su Mojca Majcen iz Slovenije i Saša Evtimova iz Sjeverne Makedonije. Iz Sjeverne Makedonije su također scenograf Filip Korunovski koji je oblikovao i plakat predstave, dizajner svjetla Milčo Aleksandrov i fotograf Aleksandar Paunovski.

U glavnim su ulogama Hristina Nakjevska, Miroslav Mitrašinović, Saša Evtimova, Marija Josifovska Ristovska, Andru Kuk i Kristijan Jangos.

Izvođači i autori predstave 'Pepeljuga – Love is in the Air' nadaju se da će uskoro dogovoriti njezino gostovanje u Hrvatskoj.