17. prosinac

'Tko tu koga? Zona pansiona' Borne Vujčića premijerno u Kerempuhu, donosimo fotografije s probe predstave

07.12.2022 u 10:11

Bionic
Reading

Satiričko kazalište Kerempuh kao posljednju premijeru u tekućoj kalendarskoj godini najavljuje, u subotu 17. prosinca, praizvedbu teksta Borne Vujčića 'Tko tu koga? Zona pansiona' u režiji i adaptaciji Tamare Damjanović

"Tko tu koga? Zona pansiona" na satiričan se način osvrće na recentne događaje iz hrvatske društveno-političke stvarnosti.

Kriza uzrokovana pandemijom, sve političke odluke vezane uz nju, kao i likovi superheroja kriznog stožera u koje smo svjesno i uzaludno vjerovali do njihova strelovitog pada u grotlo korupcijskih i drugih afera, u svojoj su se (stvarnosnoj!) tragikomičnosti pokazali kao plodno tlo za suvremen dramski tekst te njegovu kazališnu inscenaciju, ističu iz Kerempuha.

Ona ovdje, pak, u svoj fokus stavlja jednako aktualnu temu opadanja broja malih i više ne tako malih Hrvata u Lijepoj Našoj kroz suprotstavljanje dvaju svjetova – onih koji zakone donose i onih koji su ih prisiljeni trpjeti. Zbivanja u sferi političke vlasti u posljednjih 10-ak godina dovela su do poražavajućih brojki koje svjedoče o kontinuiranom iseljavanju mlađih generacija, ali i starijih, beskrajno isfrustriranih nemogućnošću ostvarivanja onog što bi se utopijsko-idealistički zvalo normalnim životom.

  • +20
Tko tu koga? Zona pansiona Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Luka Dubroja

Je li moguće da politika doista mora iskvariti čovjeka ili pak u svoje redove prima samo one koji tu klicu već u sebi imaju? Kad ste posljednji put vjerovali vlasti? Kad ste posljednji put vjerovali u istinitost plemenite ideje u koju se kunu svi koji žele vlast, sve dok je ne dobiju? Kad ste posljednji put prisustvovali rađanju uvredljivo prozirnih floskula političke kampanje pa svejedno zaokružili ono ime koje vas je, u krajnjoj liniji, razočaralo? Na kraju krajeva, postoji li u suvremenom hrvatskom političkom kontekstu ikakav moralni ili općeljudski kompas ili je politika ipak sfera u kojoj čovjek neminovno mora naučiti igrati prljavo?

U predstavi igraju Mia Anočić Valentić, Borko Perić, Mirela Videk Hranjec, Ana Maras Harmander, Ornela Vištica, Damir Poljičak, Ines Bojanić, Vilim Matula, Josip Ledina i Karlo Mlinar. Dramaturgiju potpisuju Tamara Damjanović i Dora Delbianco, scenografiju Sheron Pimpi-Steiner i Ivana Živković, kostime Marita Ćopo, glazbu Katarina Ranković, scenski pokret Pravdan Devlahović, a majstor svjetla je Luka Matić.