zagreb

[FOTO] Dodijeljene ovogodišnje nagrade HDLU-a, za životno djelo dobio Goran Trbuljak

28.03.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za postignuća u 2022. dodijeljene su u ponedjeljak navečer u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, a nagradu za životno djelo dobio je Goran Trbuljak, pionir konceptualne umjetnosti

U obrazloženju dodjele nagrade za životno djelo ističe se da se u središtu Trbuljakova djela nalazi značenjsko propitivanje i problematiziranje nekih od uvriježenih općih pojmova povezanih sa strukom, kao što su umjetničko djelo, umjetnički čin, slikarstvo, izložba, estetika i slično.

Trbuljak je svojim djelima otvorio niz novih mogućnosti u promišljanju i izvješćivanju između umjetnika i muzejsko galerijskih institucija te između umjetnika i društva općenito. Rad mu je, navodi Povjerenstvo, na tankoćutan način prožet ironijom i autoronijom, a često i finim humorom.

Nagradu je preuzeo umjetnikov sin Toma.

Hana Miletić je dobila nagradu za najbolju izložbu, a riječ je o izložbi "Komadi" postavljenoj u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

"Komadi" su prva institucionalna izložba u Hrvatskoj, a donosi autoričin pregled radova u tekstilu, rečeno je. Autorica je izložila četrdesetak radova u različitim tehnikama, a tekstilne intervencije vode svojevrstan dijalog sa samim prostorom u kojem se nalazi.

Nagradu za najboljega mladog umjetnika dobio je slikar Domagoj Rogina, rođen 1989. u Varaždinu. Izlagao je na tridesetak skupnih i sedam samostalnih izložbi.

Ocijenjeno je kako Rogina na specifičan način koristi jezik boje i izgrađenu gestu. Različiti motivi njegovih slika uvijek su prožeti autorefleksijom. Kroz mnoge izložbe Rogina se nametnuo kao jedan od vodećih slikara mlađe generacije, naglasilo e Povjerenstvo.

Nagradu za doprinos likovnoj umjetnosti dobio je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) Miroslav Gašparović.

Gašparović je povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, autor stotina izložbi i autor kataloga. Prvi je prepoznao značenje ulaska u digitalni svijet pa MUO prvi ulazi u velike europske projekte za digitalizaciju baštine, istaknulo je Povjerenstvo. MUO je prvi i najzastupljeniji muzej na Europeani (web stranici za digitalni pristup kulturnom naslijeđu i materijalima o europskoj kulturnoj baštini).

Ministrica Nina Obuljen Koržinek čestitala je dobitnicima, naglasivši kako je nagrada struke najvrjednije što jedan umjetnik može dobiti. Nagrade su još jedan poticaj umjetnicima da nastave raditi, rekla je.

U ime laureata na nagradama se zahvalio Miroslav Gašparović.

U galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika izloženi su radovi laureata.

  • +39
Svečana dodjela godišnjih nagrada i izložba laureata Hrvatskog društva likovnih umjetnika Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL