nakon skoro 10 godina

Forbes izračunao da je JK Rowling opet na prvom mjestu po zaradi

04.08.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Skoro desetljeće nakon što je zadnji put bila broj jedan, JK Rowling opet je prva na Forbesovoj listi najbogatijih pisaca. S 95 milijuna dolara, koliko se procjenjuje da je zaradila do 31. svibnja 2017., u drugi je plan potisnula američkog autora Jamesa Pattersona čija zarada iznosi 87 milijuna dolara

Razlog ovom povratku JK Rowling leži, dakako, u 'povratku' njenog najvećeg hita, Harrya Pottera, koji je prošle godine zaživio i kao predstava, 'Harry Potter i ukleto dijete', koja je polučila ogroman uspjeh. U samo prva tri dana kazališna drama, koju je Rowling napisala u suradnji s dramskim piscem Jackom Thornom, u Velikoj Britaniji prodana je u nevjerojatnih 680 tisuća primjeraka, čime je premašila i posljednji, sedmi nastavak Potter serijala, 'Harry Potter i Darovi smrti'.

Zaradu JK Rowling potpomogao je i izlazak filma 'Čudesne zvijeri i gdje ih naći', radnjom smješten 70 godina prije početka sage o Potteru. Naslov je zapravo knjiga koju je Harry čitao prije odlaska u Hogwarts, a koja je obavezna literatura svakog čarobnjaka.

Osim toga, Bloomsbury, izdavač JK Rowling, objavio je i ilustrirane verzije serijala, čime je obilježena 20. obljetnica od objave prvog nastavka, 'Harry Potter i kamen mudraca'. Sve navedeno prihode slavne spisateljice u posljednjih je 12 mjeseci uvećalo za cijelih 76 milijuna dolara.

'Ako do sklapanja popisa sljedeće godine Rowling ne izbaci još jedan bestseller, zarada će joj sigurno dramatično opasti i neće opstati na prvome mjestu', komentirala je Hayley Cuccinello iz Forbesa.

Posljednji put Rowling je na Forbesov tron zasjela 2008., a ove je s prvog mjesta istisnula hiperproduktivnog pisca trilera Jamesa Pattersona, koji je tu poziciju držao od 2014.

I on i Rowling zaradom bitno premašuju onu pisca s trećeg mjesta, Jeffa Kinneya, autora 'Gregorova dnevnika', za kojeg Forbes tvrdi da je prošle godine zaradio 21 milijun dolara.

Na četvrtom je mjestu Dan Brown čija su se primanja udvostručila zahvaljujući pretpostavljenom predujmu za njegovu sljedeću knjigu. Sada je, prema procjeni Forbesa, težak oko 20 milijuna dolara.

Na popisu sastavljenom uglavnom od američkih pisaca, pored Rowling tu su još dvije britanske autorice, Paula Hawkins, vlasnica psihološkog trilera 'Djevojka u vlaku', koja je prošle godine zaradila 13 milijuna dolara (8. mjesto) te EL James, koja potpisuje erotski serijal '50 nijansi sive', a koja je, prema Forbesu, zaradila 11,5 milijuna dolara.

Osim njih, tu su još i američke spisateljice Nora Roberts (14 milijuna dolara) i Danielle Steel (11 milijuna dolara), što znači da autorice čine gotovo polovicu Forbesova popisa najplaćenijih u svijetu književnosti prošle godine, napomenula je Cuccinello.

I majstor horora Stephen King je na listi, kao i autor trilera John Grisham, a dječji pisac Rick Riordan dijeli deseto mjesto sa spomenutom kraljicom romansi Steel.

George RR Martin, s druge strane, iskliznuo je s popisa prvih deset, kao i John Green i Veronica Roth, ali za Martina se očekuje da će ponovno natrag, čim izađe neka od novih knjiga iz serijala 'Igre prijestolja', pa kad god to bude.