KONCERTI U MOČVARI

Föllakzoid i Gaye Su Akyol: Veljača u Zagreb donosi psihodelične bisere iz Čilea i Turske

07.02.2024 u 15:58

Bionic
Reading

U srijedu 14. veljače u zagrebačkom klubu Močvara gostovat će čileanska kraut atrakcija Föllakzoid, a tri dana kasnije, u subotu 17. veljače, zasvirat će turska psihodelična world music senzacija Gaye Su Akyol. Više o ovim prilično popularnim imenima u svijetu psihodelije saznajte iz pera organizatora

Kroz razvoj svijesti glavnog i odgovornog u bendu Dominga, Föllakzoid se polako i sigurno razvija u unikatnu klupsku priču koja vješto redefinira žanrove u svojoj dugačkoj karijeri koja kreće sad već davne 2007. Pod utjecajem naslijeđa antičke mjuze Anda i suvremenih tehnologija, nastaju njihovi prvi albumu, od kojih njihov rad prepoznaje i izdaje epohalna izdavačka kuća Sacred Bones.

Turneje i lajvovi su slijedili svaki novi LP, a istraga se nastavlja i nastavlja. Začudni zvuci repetitivnosti rifa spajaju se s plesnom ritam sekcijom, a nekada se čini da struktura niti ne postoji iako se vrlo brzo pretvori u novi zvuk, koji vas tjera na istovremeno razmišljanje i gibanje.

Njihova je reputacija rasla polako i sigurno. Fragmentirana gitara ih nikad nije zanimala u tom klasičnom smislu. Njihova je karijera nadogradnja samih sebe. Pjesme imaju tonalne promjene koje nadilaze vrijeme i mjesto i nisu za svačije uši. Jer ples nije istovjetan s rock glazbom, a mogao bi biti. Njihova istraga često završi u akordima koji su već odsvirani, ali su ovoga puta sakriveni između raznih pedala i buke. Sve pa i još više od toga, Föllakzoid vješto manevrira kroz svoja sonična prebiranja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Föllakzoid

Njihova je glazba istovremeno i izazov i užitak, zato nam je iznimno zabavno imati ovakav bend za dan zaljubljenih. Stoga, pridružite nam se u plesnoj drugosti gostiju koji se ne libe eskperimentirati.

Ulaznice u pretprodaji koštaju 15 eura, a na dan koncerta koštat će 20 eura. Kupiti ih možete ovdje, a naš prikaz nastupa Föllakzoida u Zagrebu 2013. pročitajte ovdje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: KEXP

Gaye Su Akyol je kantautorica, slikarica i antropologinja rođena 1985. u Istanbulu. Prije nego je započela solo karijeru bila je u bendovima Mai, Toz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. Prije 10 godina izdala je album prvijenac Develerle Yaşıyorum (I’m Living With Camels), a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak.

Ona u svom izričaju miješa tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf rock i grungea. Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i djelo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu glazbu koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina.

Glazba koju stvara Gaye Su Akyol zapela je i najpoznatijoj world music izdavačkoj kući Glitterbeat koja joj je izdala posljednja tri albuma, uključujući i najaktualniji Anadolu Ejderi (“Anatolian Dragon”) koji će ovom prilikom promovirati u Močvari. Vrlo utjecajni časopis Songlines proglasio ju je izvođačem godine za 2019., dok je prošlu godinu zakucala nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkom angažmanu, posebno pomičući norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Erdoganovoj Turskoj.

Cijena ulaznica je 24 eura, a možete ih pronaći ovdje.