treće izdanje

Filmska RUNDA u Osijeku predstavila najbolje od hrvatskog kratkog filma

28.05.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Na trećoj Filmskoj RUNDI, trodnevnoj reviji hrvatskih kratkometražnih filmova koja je u nedjelju završila u Osijeku, publika je imala priliku premijerno pogledati više od dvadeset kvalitetnih i nagrađivanih filmova svih rodova, izvijestili su organizatori

Podršku reviji dao je i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić. 'Ovo je jedan vrlo zanimljiv odabir filmova svih rodova. Kad skupite u Osijeku te filmove na jednom mjestu, dobijete katalog najboljeg iz godišnje produkcije', istaknuo je Rafaelić te dodao da je revija postala tradicija koju se treba i dalje njegovati.

Filmska RUNDA, kao mjesto susreta filmaša, profesionalaca i amatera, ali i svih ljubitelja filmske umjetnosti, nudi jedinstven kulturni sadržaj u gradu, ističu organizatori. 'Mislim da je kulturna uloga Filmske RUNDE vrlo velika zato što ljudi nemaju prilike vidjeti kratke filmove niti u Zagrebu tako da vjerujem da nemaju niti u Osijeku. Ovo što Filmska RUNDA radi je stvarno vrlo važno jer izabirete najbolje od najboljega', rekla je Katarina Zrinka Matijević, koja je reviju posjetila u ime Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Revija svake godine stavlja u fokus određenu granu filmske profesije, a nakon prošlogodišnjeg fokusa na scenariste, ove godine je u fokusu bilo snimanje s naglaskom na osječkim direktorima fotografije.

'Idućih godina bismo voljeli otići u smjeru da netko tko kontinuirano prati Filmsku RUNDU zaista može saznati apsolutno sve o tome koja su zanimanja potrebna, kako ona međusobno surađuju i djeluju i možda potaknuti ljude da zaista sami isprobaju napraviti sa svojom ekipom neki film', istaknula je Dalija Dozet, jedna od organizatorica revije.

Filmska RUNDA nastala je u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go, a osim filmskih projekcija, program revije čine i paneli otvorenog tipa u kojima se kroz interakciju autora i publike propituje značaj kratke filmske forme i mogućnosti njezine realizacije u Osijeku i Hrvatskoj.