ZAGREB FILM FESTIVAL

Filmom 'Oblak 9' počela retrospektiva Andreasa Dresena

17.11.2016 u 07:12

Bionic
Reading

Filmom 'Oblak 9' Andreasa Dresena, koji je autor u srijedu osobno predstavio zagrebačkoj publici u Goethe- Institutu, počela je retrospektiva jednog od od najistaknutijih suvremenih njemačkih redatelja

Retrospektiva se održava u suradnji Zagreb Film Festivala, na kojemu je Dresen ove godine jedan od članova žirija, te Goethe-Instituta Hrvatska. Pet njegovih odabranih filmova prikazivat će se svake srijede s hrvatskim titlovima do polovice prosinca, a ulaz je besplatan.

'Imam dobru i lošu vijest za vas, dobra je što se u prvom filmu moje retrospektive radi o seksu, a loša je što njegovi protagonisti imaju više od sedamdeset godina', rekao je Dresen publici okupljenoj u Goethe-Institutu.

Kaže kako je odluku o snimanju 'Oblaka 9' donio nakon što ga je naljutio jedan film o dvoje starijih ljudi koji su se upoznali, držali za ručice, zbližili i zajedno pošli u Rim, ali sve ono što čini ljubav - seks, strast i bol - bilo je izostavljeno.

'Nakon toga sam u razgovoru o ljubavi i seksualnosti sa starijim sugrađanima ustanovio kako smo zapravo sretni, jer žudnja i senzualnost nikada ne prestaju', rekao je. Film prati ženu koju ljubav iznenadi kada se tome najmanje nada, zbog čega mora dovesti u pitanje cijeli svoj dotadašnji život vjerne supruge i majke. U sekciji Izvjestan pogled festivala u Cannesu osvojio je 2008. nagradu žirija Coup de Coeur.

Iako je kao član žirija ZFF-a angažiran 'od jutra do mraka' pa nema vremena za razgledavanje, Dresen kaže da mu taj posao ne pada teško.

'Ne bih se žalio, putujem u zanimljive gradove, najčešće radim sa simpatičnim i dragim ljudima, a radim ono što najviše volim - gledam filmove, a u stankama uživam u dobrom jelu', ustvrdio je.

O svojoj retrospektivi ima podijeljene osjećaje. 'Kada čuješ da ti netko priprema retrospektivu osjećaš se jako starim, barem deset do dvadeset godina starije, pa se zapitaš je li to bilo sve i je li sada samo preostalo da se osvrćemo unatrag', rekao je.

'Kada smo saznali da će taj autor brojnih dugometražnih i kratkometražnih filmova za koje je dobio mnoge nacionalne i međunarodne nagrade doći u Zagreb, na nama je bilo da mu napravimo malu retrospektivu', napomenula je Katrin Ostwald-Richter, ravnateljica Goethe-Instituta.

Po njezinim riječima, Dresen pripada autorima koji naizgled banalnim pričama iz svakodnevice stvaraju sliku emotivnih situacija socijalne tematike, ali uvijek s empatijskim pogledom na čovjeka.

U retrospektivi će se, zaključno s 14. prosinca, prikazati još njegov dugometražni prvijenac 'Tiha zemlja' iz 1992. smješten u Istočnu Njemačku krajem osamdesetih, drama o čovjeku koji se suočava s neizbježnim 'Zaustavljen', 'Ljeto na balkonu' o dvije prijateljice u čiju se idilu umiješa vozač kamiona te 'Viski s votkom' o glumcu koji mora iznova definirati svoj život i posao.

Andreas Dresen rodio se 1963. u Geri u istočnoj Njemačkoj, a od ranih osamdesetih radi u kazalištu i snima kratke filmove. Studirao je režiju na filmskom sveučilištu Babelsberg Konrad Wolf u Potsdamu te od 1992. radi kao filmski, televizijski i kazališni scenarist i redatelj.

Filmovima svog raznolikog opusa osvojio je niz nagrada na uglednim svjetskim festivalima, od Berlina i Chicaga do Cannesa i Karlovih Vara. Njegov novi film 'Dok smo sanjali' prikazan je nedavno u natjecateljskom programu Berlinskog filmskog festivala

Osim filmove, Dresen inscenira opere i kazališne komade, a kao laik je bio izabran za ustavnog suca pokrajine Brandenburg.

Cloud 9 trailer