kreće u distribuciju

Film 'Quo Vadis, Aida?' Jasmile Žbanić od 3. prosinca u Hrvatskoj

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 12:52
  • Objavljeno 26.11.2020 u 12:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

'Quo Vadis, Aida?', novi film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici, nakon svjetske premijere na filmskom festivalu u Veneciji od 3. prosinca kreće u hrvatsku distribuciju, a bit će dostupan isključivo online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Riječ je o prvom dugometražnom igranom ostvarenju posvećenom najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata, o kojemu se progovara kroz priču o Aidi, nekadašnjoj profesorici koja tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici.

'Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a, a Aida je uvjerena da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni', napominje se u najavi filma. Osim režije Žbanić potpisuje scenarij. U filmu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Nakon uspješnog predstavljanja na 77. Mostri film je gostovao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu te na filmskim festivalima u Hamburgu i Antaliji, na egipatskom El Gouna festivalu, na festivalu u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, na meksičkom Los Cabos International Film Festivalu te na francuskom Arras Film festivalu.

Dosad je već osvojio niz priznanja, od čega na venecijanskom festivalu čak tri: nagradu UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagradu Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagradu SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije.

Na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na nedavno održanom Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film. Od listopada je film u kino distribuciji diljem Bosne i Hercegovine, a odabran je i kao bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.

U autorskoj ekipi filma bili su Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (skladatelj). Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada), a realiziran je u koprodukciji s Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunjska), N279 Productions (Nizozemska), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!