Ovo (ni)je priča o Ivici Todoriću

Film 'Gazda' dostupan na web-stranici Al Jazeere Balkans

29.03.2017 u 12:31

Bionic
Reading

Jučer je Al Jazeera Balkans ekskluzivno u svom programu prikazala film 'Gazda - (Ovo (ni)je priča o Ivici Todoriću)'

Film je sada dostupan i na linku http://balkans.aljazeera.net/video/regioskop-gazda

Ivica Todorić pobjednik je procesa privatizacije i tranzicije na Balkanu. Njegova kompanija Agrokor je u 2015. prihodovala 6,7 milijardi eura i ima velika poduzeća od Vardara do Triglava.

Ovo je film o receptu kako se postaje gazda. 'Kad smo radili 'Gazdu', nadali smo se prikazivanju filma u regiji. Kontaktirali smo sve televizije i Al Jazeera se svojom otvorenošću i pristupačnošću jednostavno pokazala kao najkvalitetniji partner s kojim je lako surađivati. Ostale TV kuće pokazale su inicijalni interes i brzo bi se povukle pred sveprisutnim koncernom', navodi redatelj filma Dario Juričan.

Juričan smatra da je tema filma 'Gazda' veoma bitna za razumijevanje stanja u kojem se nalazi društvo balkanskih zemalja. 'I dan danas hrvatska nacionalna javna televizija HRT ne pokazuje namjeru prikazivanja unatoč javnom pritisku i javnom interesu. Drago nam je da je Al Jazeera kao regionalna televizija prva prikazala  TV verziju filma. Tema nikad nije bila aktualnija i gledatelji će brzo shvatiti zašto je ovaj film bitan za razumijevanje stanja u kojem danas živimo', kaže redatelj filma Gazda.

Dan prije u okviru emisije Kontekst govorilo se o istraživačkom novinarstvu, a o ovoj temi govorili su redatelji Gazde Dario Juričan i Saša Paparella, autori istoimene knjige, Dragana Pećo, novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije iz Beograda i Aladin Abdagić, glavni i odgovorni urednik i novinar Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu. Kontekst se može pogledati na http://balkans.aljazeera.net/video/kontekst-istrazivacko-novinarstvo