history film festival

Festival dokumentaraca donosi film o životu homoseksualaca u komunističkoj Mađarskoj

05.09.2017 u 10:46

Bionic
Reading

Od 6. do 9. rujna u Rijeci će se održati prvi Međunarodni festival povijesnih dokumentarnih filmova History Film Festival, a u konkurenciji za deset nagrada bit će 28 naslova, od kojih i 'Vrući muškarci u hladnoj diktaturi', o životu starijih homoseksualaca u komunističkoj Mađarskoj

Za festival su, kako je na konferenciji 4. rujna najavio njegov direktor Bernardin Modrić, prijavljena 72 filma. Festivalski žiri čine njemački povjesničar Reinhard Heydenreuter, filmologinja iz Pariza Helena Fantl, filmski kritičar iz Niša Dejan Dabić, autor dokumentarnih filmova i televizijski urednik iz Zagreba Domagoj Božidar Burić i filmolog iz Rijeke Boris Ružić.

Dodijelit će se nagrada Grand Prix za najbolji film u cjelini, nagrada publike, nagrade za najbolji televizijski film te najbolji nezavisni film kao i strukovne nagrade za najbolju režiju, scenarij, snimatelja, montažu, skladatelja glazbe i producenta.

Na programu su četiri svjetske premijere i dvije europske, kazao je Modrić. Potvrđen je dolazak većina autorskih timova, producenata i predstavnika nekoliko nacionalnih televizijskih kuća. 

Bernardin Modrić je na konferenciji za novinare istaknuo podršku riječke gradske uprave u organizaciji festivala, logistički te financijski, kao i Primorsko-goranske županije te turističkih zajednica Kvarnera, Rijeke i Opatije. No, izrazio je nezadovoljstvo odnosom Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) čija nadležna komisija nije odobrila sufinanciranje festivala i to uz, kako je Modrić rekao, 'sramotno obrazloženje'. To obrazloženje nije želio prenijeti. Također, Modrić je revoltiran i odgovorom Društva hrvatskih filmskih redatelja na zamolbu za sufinanciranjem, koje je ustvrdilo da je njegov zahtjev 'neozbiljan' jer je napisan samo na tri stranice teksta, rekao je Modrić. 

U programu festivala su mađarski film autorice Marije Takacs 'Vrući muškarci u hladnoj diktaturi' o životu starijih homoseksualaca u komunističkoj Mađarskoj, 'Rumble: The Indians who rocked the World' kanadskih autora Catherine Bainbridge i Alfonsa Maiorana o Indijancima koji su stvarali rock i blues glazbu, nagrađen na ovogodišnjem Sundance festivalu, dokumentarac 'Touch of an Angel' Tomasza Pawlowskog o gluhom slikaru Henryku Schoenkeru koji se vraća u svoji rodni grad Auschwitz, gdje mu se vraćaju uspomene iz djetinjstva, film katarske televizije Al Jazeera 'The forgoten Massacre' o pokolju nad Alžircima prosvjednicima u Parizu tijekom Alžirskog rata, 'Childhood Torment - Abuse in the GDR Sport' Andrea Keila i Benjamina Ungera o pozadini senzacionalnih uspjeha sportaša bivše DDR, bugarski 'Znameniti stranac' Svetoslava Ovčarova o Ivanu Stojanoviću - Ajdeletu, jednom od najdugovječnijih državnih dužnosnika u Bugarskoj i tajni njegova uspejha u različitim političkim okolnostima i još petnaestak drugih filmova.

Projekcije su u dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.