do 11. ožujka

Festival 'Feminizam je za sve' u Uraniji

10.03.2020 u 22:29

Bionic
Reading

Održana je i treća večer feminističkog festivala 'Feminizam je za sve', koji se do 11. ožujka održava u Uraniji - prostoru kreacije u organizaciji nakladničke kuće Fraktura i okuplja više od 30 autorica s fokusom na feminističke teme u književnosti i društvu

U četiri festivalska dana festival pokušava ponuditi uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina.

U utorak su na programu bila dva okrugla stola, 'Forsiranje feminizma', s Radom Borić, Mašom Grdešić i Lanom Pukanić, te 'Feminizam je za sve', o čemu će govoriti Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Sonja Hranjec, Mima Simić, Jelena Tešija i Jelena Veljača.

Okrugli stol 'Hrvatske kuje' u srijedu, 11. ožujka, okupit će Asju Bakić, Mimu Simić i Jasnu Jasnu Žmak, a festivalski će program zaključiti tribina 'Razotkrivanje' sa začetnicom feminizma na našim prostorima Slavenkom Drakulić, autoricu kultne feminističke knjige 'Smrtni grijesi feminizma' (1984.), čije je prošireno izdanje Fraktura također objavila.

  • +8
Festival 'Feminizam je za sve' Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

U izdanju Frakture upravo je izašlo i šest knjiga eseja urednica i autorica prije dvije godine ugašenog portala Muf, koje se bave različitim feminističkim pitanjima – 'Dođi, sjest ću ti na lice' Asje Bakić, 'Zamke pristojnosti' Maše Grdešić, 'Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu' Lee Horvat, 'Mama kuha ručak, tata čita novine' Barbare Pleić Tomić, 'Tinejdžerke i drugi monstrumi' Lane Pukanić i 'One stvari' Jasne Jasne Žmak.

Organiziranjem festivala i objavljivanjem naslova feminističkih autorica nakladnik Fraktura želi ukazati na ulogu feminističke misli u borbi za slobodnije i pravednije društvo, te približiti suvremene feminističke napore domaćoj javnosti.