NEDJELJOM U 2

Književnica Ivana Bodrožić: 'Ne treba žene poticati da ostanu doma i rađaju djecu. Možda to u nekim drugim državama ima smisla, ali kod nas ne'

08.03.2020 u 15:05

Bionic
Reading

U emisiji 'Nedjeljom u 2' Hrvatske radiotelevizije gostovala je spisateljica i pjesnikinja Ivana Bodrožić koja je povodom Dana žena razgovarala o feminizmu, ženskim pravima te dala svoj osvrt i stajalište o brojnim osjetljivim temama poput nasilja nad ženama i posljednjim izjavama Davora Bernardića

Iznoseći statističke podatke u kojima žene u Hrvatskoj još uvijek nemaju jednaka prava kao i muškarci u nizu situacija, Vukovarka Ivana Bodrožić započela je ovotjednu emisiju 'Nedjeljom u 2'.

'Stvari se nisu puno promijenile. Osobno teško bih se u ovom trenutku prilagodila biti u zajednici s nekim tko nije feminist. No to ne treba zaustavljati na ljubavnom i privatnom pitanju. Tako ne bih voljela propustiti spomenuti jučerašnji primjer gospodina Davora Bernardića. Vođa takozvane ljevice u Hrvatskoj rekao je da žene nisu koordinatorice u SDP-u izbornih jedinica zbog toga što nam na terenu trebaju iskusni operativci', govorila je književnica pa nastavila:

'Takvu budalaštinu teško da bi bilo tko izgovorio. On se branio time da su žene budućnost, ja moram istaknuti da su žene sadašnjost. Nećemo mi čekati da nam netko poput Bernardića ili netko njegovog kapaciteta da priliku da nešto radimo u ovom društvu'.

Osim toga književnica se osvrnula na kućanske poslove, koje su i dalje uglavnom na leđima žena. Žestoko je istaknula da muškarci još uvijek nisu sposobni koordinirati privatne obveze jednako dobro kako koordiniraju poslovne obveze.

'Valjda je to naše kućanstvo zajedničko, valjda su ta djeca zajednička. Alergična sam kada netko kaže on mi pomaže u kući.'

Bodrožić je objasnila da je jedino rješenje neprestana edukacija, neprestano ponavljanje jer tema izjednačavanja ne trpi instant rješenja.

Poznata pjesnikinja i spisateljica prisjetila se nedavne naslovnice jednog hrvatskog magazina na kojoj se našla ženska žrtva nasilja i ispričala priču kako je oprostila svom suprugu zlostavljaču.

‘Kakva je to poruka koja se šalje svim ženama u istim situacijama. Apsolutno neprihvatljivo. Šalje se poruka da je nasilje prihvatljivo ako nekog dovoljno volite.’

Osvrnula se i na Bandićeve mjere poticaja za majke kazavši: 'Ne treba žene poticati da ostanu doma i da rađaju djecu. Možda to u nekim drugim državama ima smisla, ali kod nas to žene još više gura u privatnu sferu'.

Osim toga žestoko je reagirala i na temu pobačaja rekavši kako je to isključivo odluka same žene, ne muškarca i istaknula kako ne podržava udruge koje se zalažu za zabranu pobačaja.

'Nemate pravo uvjetovati i odlučivati o drugim ljudima i ženama. Ako vam je ta tema zbog religijskog stajališta osjetljiva, postoji niz načina kako da ne dođe do neželjene trudnoće. Nitko vama ne brani da živite u čistoći prije braka, ali vi ne biste trebali odlučivati o drugima po pitanju pobačaja. Molim policiju da malo bolje regulira prosvjede koji se održavaju pred rodilištima diljem zemlje.'