SAVRŠENSTVO KRATKE FORME

Festival europske kratke priče u očima pisaca

18.05.2010 u 10:38

Bionic
Reading

Pisci Edo Popović, Zoran Ferić, Mima Simić, Maja Hrgović, Ivica Prtenjača i Roman Simić Bodrožić najavili su za tportal Festival europske kratke priče koji se ove godine održava na relaciji Zagreb – Rijeka

'Veza između romana i kratke priče je kao odnos između života i trenutka', kazao je pisac Zoran Ferić dodajući da kao čitatelj voli živjeti u romanu, tjedan ili dva, a da kratke priče voli jer predstavljaju trenutak i da ostaju u sjećanju.

Iz perspektive jedriličara, prozaist Edo Popović za kratku priču tvrdi da je kao jedriti malim brodom – mali brodovi ne praštaju greške, oni traže savršenstvo, kao i kratka priča koju mogu pisati samo vrsni pisci. A takvih, svakako, ima na programu ovogodišnjeg, devetog po redu Festivala europske kratke priče koji će se održati od 30. svibnja do 4. lipnja.

U Zagreb dolazi dobitnica Pulitzerove nagrade za književnost 2009, Elizabeth Strout, nagrađena za roman 'Olive Kitteridge'. Strout će predstaviti hrvatska izdanja dviju svojih knjiga, a na Festivalu će biti promovirani i drugi kod nas objavljivani autori: jedan od najuglednijih pisaca engleskog govornog područja, osvajač ovogodišnje prestižne nagrade Sunday Timesa za kratku priču - Novozelanđanin C.K. Stead - te najbolji mladi pisac 2009. po izboru Village Voicea, Amerikanac Wells Tower.

Iz Irske dolaze pisac Kevin Barry i urednik Declan Meade, nastupaju i finska autorica koja piše na švedskom, Susanne Ringell; engleska autorica koja piše u Berlinu, Clare Wigfall; dvojica istočnoeuropejaca kojima je Berlin više-manje stalno mjesto boravka - kultni mađarski pisac poznat po suradnji s redateljem Belom Tarrom - László Krasznahorkai - te mladi češki prozaik Jaroslav Rudiš, kao i snažna književna reprezentacija ovogodišnje zemlje partnera - Katalonije - u sastavu Lolita Bosch, Jordi Puntí, Llucia Ramis i Marius Serra.

Domaćini inozemnim kolegama bit će, među ostalima, pisci Maja Hrgović, Mario Kovač, Zoran Malkoč, Zoran Tomić, Neven Vulić i Senko Karuza.

Festival započinje tradicionalnim događanjem Hrvatski pisci kuhaju, o čemu u prilogu tportala govori glavni kuhar i pjesnik Ivica Prtenjača.

Više o programu i autorima na FEKP-u čitajte na službenoj stranici festivala