ERMITAŽ NA UDARU KRITIKE

Fabergéova jaja u središtu skandala: Stručnjak optužio ugledni muzej da izlaže lažnjake

03.02.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Nova izložba 'Faberge: draguljar carskog dvora' ruskog muzeja Ermitaž izazvala je brojne polemike. Otvorena u studenome prošle godine, prikazuje predmete draguljarske kuće Faberge iz nekoliko različitih muzejskih kolekcija, a sudeći po mišljenju stručnjaka, barem dvadeset su krivotvorine. Ime Faberge svjetsku slavu duguje kolekciji dragocjenih, ručno izrađenih uskrsnih jaja izrađivanih po narudžbi ruske vladajuće dinastije Romanov.

Izložba pod nazivom 'Faberge: draguljar carskog dvora' u čuvenom ruskom Ermitažu izlaže jaja iz privatne kolekcije ruskog oligarha Aleksandera Ivanova, no, kako piše Guardian, stručnjak za ovu vrstu umjetnosti i trgovac umjetninama Andre Ružnikov, zatražio je da se muzej zatvori jer zbirka sadrži mnoge lažne primjerke, njih 'barem dvadeset'.

Optužio je i ravnatelja Muzeja Mikhaila Piotrovskog da pokazivanjem ovakve izložbe, otvorene u studenom 2020., a koja traje do 14. ožujka, 'narušava autoritet' Ermitaža.

'Želim da se završi s ovom sramotom. Da se izložba zatvori i zaboravi i to je sve. Ne možete podvrgnuti Ermitaž ovolikoj sramoti', poručio je Ružnikov o prvoj velikoj izložbi Fabergéovih jaja u Sankt Peterburgu od 1993. Ivanov je pokazao dokumente koji podržavaju njegovu tvrdnju da su umjetnine autentične. Inače, na posudbi su iz muzeja Fabergé koji je Ivanov otvorio u Baden-Badenu 2009.

Piotrovski i Ermitaž nisu komentirali Ružnikove navode.

On pak kaže da se autentičnost svakog predmeta koji se pojavi na tržištu uvijek može osporavati i o njoj se može uvijek raspravljati. 'Konsenzus stručne zajednice nije lako postići, često on i nedostaje', rekao je.

Jedan od izložaka za koji se navodi da je lažnjak je jaje koje je car Nikolas II. poklonio carici Aleksandri na desetu godišnjicu njihovog vjenčanja, 1904. Još prošle godine istraživačica DeeAn Hoff postavila je pitanje o autentičnosti rada, jer se neki portreti na jajetu baziraju na bojama koje se nisu na fotografijama pojavljivale prije 1904. Hoff je također otkrila da na portretu car nosi četiri medalje, iako je 1896. odlikovan sa njih pet, pa bi ih nosio toliko na fotografiji. Kako piše Artnet, ova je povjesničarka umjetnosti ukazala i na činjenicu da je djevojčica na slici u bijeloj haljini s mnogim vrpcama u boji, dok je na mnogim portretima razdoblja, ona u posve bijeloj haljini.

Draguljar Peter Carl Fabergé na dvoru je do 1917. izrađivao raskošna minijaturna jaja optočena draguljima, biserjem i zlatom, svako s posebnim iznenađenjem u sebi. Prvo mu je naručio ruski car Aleksandar III. za Uskrs 1885. Bio je namijenjen carici Mariji Fjodorovnoj, koju je skupocjena pisanica toliko oduševila da joj je je car od tada svake godine za Uskrs poklanjao po jednu.

  • +2
Fabergéova jaja Izvor: EPA / Autor: SERGEI CHIRIKOV

Carskih Fabergéovih jaja, kako se zovu ona napravljena posebno za rusku obitelj Romanov, ukupno ima 52, a interes za njih na svjetskom tržištu umjetnina posljednjih godina raste, piše Guardian. Pritom Rusi čine 80 posto kupaca.

Ivanov se pak na tržištu umjetnina proslavio nakon što je kupio neka vrlo skupa Fabergéova jaja, među njima i ono od devet milijuna funti, a koje je svojedobno pripadalo poznatoj bankarskoj obitelji Rothschild.

Čak devet Fabergéovih jaja u posjedu je ruskog oligarha Viktora Vekselberga, koji ih je platilo 100 milijuna dolara i čiju smo kolekciju imali prilike vidjeti i u Dubrovniku 2007.