NAUČITE O PROCEDURAMA

Evo što briselski eurokrati preporučuju kao ljetno štivo

28.07.2015 u 07:06

Bionic
Reading

Centralna knjižnica Glavnog tajništva Vijeća Europske unije zasigurno je jedna od najbogatijih na svijetu kada je riječ o knjigama koje se tiču EU-a. Ovoga ljeta su tako na svom blogu preporučili neke nove naslove kao potencijalno štivo za plažu, a u maniri pravih briselskih eurokrata, u pitanju su naslovi poput 'The effects of the eurozone sovereign debt crisis: differentiated integration between the centre and the new peripheries of the EU'

Ljeto je, toplo je, sunčate se namazani kremom visokog zaštitnog faktora na nekoj od brojnih divnih plaža sjevernog Mediterana, ne razmišljate uopće o onima koji očajnički s juga pokušavaju doći kako bi pobjegli od rata i gladi te svoj godišnji odmor želite obogatiti čitanjem nekih knjiga. To je ono što ovih dana rade milijuni Europljana, a svoj prijedlog ljetnog štiva ponudila je i jedna europska institucija, konkretno Centralna knjižnica Glavnog tajništva Vijeća EU-a. Kao i što sam njen naziv sugerira, neće tu biti Harryja Pottera, nego literature koja se bavi temama 'liderstva, moći i političkih izbora', kako su iz te knjižnice predstavili svoju listu za summer reading

Riječ je o izboru novih knjiga u fundusu Centralne knjižnice Glavnog tajništva Vijeća Europske unije, na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, koje pokrivaju teme od procedura glasanja u EU preko krize eurozone do situacije u Ukrajini. Doista, baš pravo ljetno štivo!

Jedan od naslova je tako 'Leadership for a fractured world: how to cross boundaries, build bridges, and lead change’ (što bi se moglo prevesti kao 'Liderstvo u razlomljenom svijetu: kako prijeći granice, graditi mostove i voditi promjenu) autora Deana Williamsa, predavača u Kennedy School of Government na Harvardu. Williams piše da se problemi današnjice ne mogu riješiti principom 'plemenskog liderstva' te zagovara 'fleksibilniji i prilagodljiviji stil liderstva' koji 'omogućava liderima da izgrade vezne mostove između podijeljenih grupa'. Ako vam to baš ne zvuči kao pretjerano zanimljivo ljetno štivo, onda se možete prepustiti čarima četvrtog izdanja 'European Union: power and policy-making’, klasičnog udžbenika koji objašnjava procese političkog odlučivanja u EU, ovaj put i s najnovijim idejama poput one o Europi različitih brzina.


Za one koji vole čitati na lijepom francuskom, tu je npr. knjiga 'Le leadership dans l’Union européenne' Jeana De Ruyta s predgovorom Hermana Von Rompuya, koja se bavi bivšim i sadašnjim čelnicima EU-a, od Jacquesa Delorsa do Donalda Tuska. Na njemačkom se pak ističe knjiga koja se bavi lobiranjem u EU, a uredile su je Doris Dialer i Margarethe Richter pod naslovom 'Lobbying in der Europäischen Union: zwischen Professionalisierung und Regulierung', tj. 'Lobiranje u Europskoj uniji: između profesionalizacije i regulacije'.

Dapače, mnoge od preporučenih knjiga imaju naslove takve da se usred njih nalazi dvotočka, bili to 'eseji u čast Dana Felsenthala i Moshéa Machovera’, koji se bave odnosom 'glasačke moći i procedure', bile analize populističkih stranaka u Europi, a one se iza dvotočke opisuju kao 'agenti nezadovoljstva'.

Iako su male šanse da će ljetne književne preporuke Centralne knjižnice Glavnog tajništva Vijeća Europske unije naići na širok odjek među europskim građanima, vrijedi obratiti pažnju na ono što briselski eurokrati preporučuju za čitanje na plaži, tj. ponajprije koliko to nitko nikad ne bi htio čitati dok se odmara.

Oni koje zanima cijela lista od dvadesetak naslova mogu je pronaći na blogu Centralne knjižnice Glavnog tajništva Vijeća Europske unije