TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Emmy 2017. - triput hura za 'Sluškinjinu priču'!

  • 18.09.2017 u 11:50

  • Bionic
    Reading

    Jedna od najboljih i najvažnijih serija godine, 'Sluškinjina priča', s dodjele je Emmyja otišla doista trijumfalno, s osam nagrada, a bilo je još zanimljivih i zasluženih priznanja, ali i onih koji su se Emmyja dokopali uglavnom zahvaljujući jakim kampanjama

    'Hrabra si, snažna i pametna. Naučila si me da je istodobno moguće biti ljubazna, ali i je.ena frajerica', riječi su to kojima je, prihvaćajući nagradu Emmy za najbolju glumicu u dramskoj seriji, svojoj majci zahvalila glumica Elisabeth Moss. Unatoč prostačenju zbog kojeg su američke televizijske mreže histerično bipkale u prijenosima dodjele ove nagrade, bio je to i jedan od najdirljivijih trenutaka sinoćnje svečanosti, a i jedan od najzasluženijih Emmyja, koji je Moss osvojila za ulogu Fredove u seriji 'Sluškinjina priča'.

     

    Bilo je još takvih trenutaka, posebno onaj u kojem je Lena Waithe, glumica i scenaristica serije 'Master of None', postala prva crnkinja u povijesti koja je osvojila ovu prestižnu nagradu za scenarij. Nagradu je podijelila s kolegom koscenaristom, autorom i glavnim glumcem u seriji, Azizom Ansarijem, a epizoda za koju su nagrađeni doista je i jedna od najboljih epizoda u serijalu - 'Dan zahvalnosti', u kojoj se u pola sata daje presjek desetak Dana zahvalnosti tijekom kojih junakinja koju u seriji glumi Waithe svojoj majci nastoji objasniti svoju seksualnu orijentaciju. 

    • +6
    Najbolja izdanja s dodjele Emmyja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

    Iznimno su me obradovali i Emmyji za najboljeg glumca u humorističnoj seriji, ali i redatelja humoristične serije, a oba je osvojio glumac i scenarist Donald Glover za svoju izvrsnu i inovativnu seriju 'Atlanta', no apsolutno su zasluženi i svi drugi Emmyji koje je kući ponijela 'Sluškinjina priča'. Okitila se, naime, svim najvažnijim nagradama u kategorijama za dramsku seriju - i onim za najbolju seriju, i onim za najbolju sporednu žensku ulogu, i onim za najbolji scenarij, i onim za najbolju režiju...

    Isječci iz epizode 'Dan zahvalnosti' u seriji 'Master of None' Autor: Netflix

    No iako je, dakle, bilo dosta razloga za veselje i među gledateljstvom koje ne prati isključivo mainstream i najbolje marketinški isfurane serije, bilo je, kao i uvijek, i ponešto razočaranja te dokaza da je akademija koja dodjeljuje Emmyje pomalo dosadna te sklona utjecaju marketinških kampanja i zvučnih imena prije negoli stvarnoj kvaliteti. 

     

    • +11
    Najgore odjevene glumice s prestižne dodjele nagrada Emmy Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

    Najbolji primjer za to kategorija je limitirane serije, u kojoj je premoćnu pobjedu odnijela serija 'Male laži'. Ta solidna, zabavna i hitovita serija ni u kojem slučaju nije loša, ali teško se oteti dojmu da je kipiće pobrala uglavnom zbog toga što je imala izrazito jaku kampanju u javnosti te hrpetinu zvučnih imena povezanih s projektom - Reese Whitherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern... Nicole Kidman, doduše, doista jest sjajno odigrala svoju ulogu u seriji, ali teško je tu činjenicu prihvatiti bez gorčine kada znamo da je u istoj kategoriji bila nominirana i jedna od najboljih ovogodišnjih serija, 'Feud: Bette and Joan', u kojoj su Jessica Lange i Susan Sarandon iznijele epohalne uloge, mnogo slojevitije i upečatljivije od Kidman u jednoj granično sapuničarskoj seriji.

    Foršpan za seriju 'Feud: Bette and Joan', kojoj su izmakli Emmyji Autor: FX

    U kategoriji humorističnih serija očekivano je - i zasluženo - dosta lovorika pokupila serija 'Potpredsjednica' sa sjajnom Julijom Louis-Dreyfuss te me posebno raduje to što su emijevci napokon sjahali s bjesomučnog i već dosadnog nagrađivanja 'Moderne obitelji', ali i ovdje postoji crvić sumnje koji kaže da bi možda bilo još bolje da su bacili pogled prema nekim novijim i originalnijim komičarskim draguljčićima, kao što je, primjerice, 'Neslomljiva Kimmy Schmidt'.

    No općenito gledano i unatoč pomalo razočaravajućim nominacijama, u kojima su brojne vrhunske serije, poput 'Preostalih'bile bezobrazno zanemarene - rezultati nisu loši. Zlobnici govore da je to možda i zbog toga što je ove godine iz nominacija izostala nova sezona 'Igre prijestolja' (datumi emitiranja su ih diskvalificirali za ovogodišnju dodjelu), koja inače obara rekorde na Emmyjima - no ovom ćemo prilikom zanemariti tu zlobnu napomenu i radovati se. Najviše zbog 'Sluškinje' i zbog Lene Waithe te svih ostalih televizijskih je.enih frajerica.