OTVOREN 17. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Emil Tedeschi citirao Letu štuke primajući Srce Sarajeva

22.07.2011 u 23:00

Bionic
Reading

Vojska novinara, parada faca iz filmskog svijeta, crveni tepih i govor Emila Tedeschija, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, obilježili su otvorenje 17. po redu filmskog festivala u Sarajevu

Kultni redatelj Bela Tarr, francuski glumac Andre Wilms, Bogdan Diklić i Braco Dimitrijević samo su neka od velikih imena filmskog i umjetničkog svijeta koja su se neposredno prije svečanog otvaranja u Narodnom pozorištu u Sarajevu družila s gostima i novinarima na piću dobrodošlice na Festivalskom trgu. Opušteno i jednostavno, kao što se to i običaj na Sarajevo Film Festivalu.

Sedamnaesti po redu Sarajevo Film Festival otvoren je uz nagradu Počasno Srce Sarajeva koja se dodjeljuje osobama u znak priznanja za podršku razvoju Sarajevo Film Festivala, ali i za doprinos razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi. Ove je godine nagrada otišla u ruke Emila Tedeschija, većinskog vlasnika i predsjednika uprave Atlantic Grupe i najznačajnijem iranskom redatelju Jafaru Panahiju

Jafar Panahi prošle je godine uhapšen zbog svog umjetničkog djelovanja, a u prosincu je osuđen na šest godina zatvora i zabranu snimanja filmova. Budući da je upravo njegov film prije deset godina otvorio SFF kada je i bio gost, festival mu je u znak podrške odlučio dodijeliti počasnu nagradu.

'Dobitnik ovogodišnje nagrade Počasno Srce Sarajeva prepoznao je našu viziju i svojim primjerom pokazao kako društveno odgovorna kompanija može ulagati u budućnost regionalnih kinematografa', rekao je direktor festivala Mirsad Purivatra i Srce predao Emilu Tedeschiju.

Nakon zahvale, Tedeschi je istaknuo da nagradu smatra nevjerojatnom čašću, rekao je da sada ima tri srca – Majino, svoje i Srce Sarajeva. Govor je završio citatom, kako je rekao 'jednog velikog pjesnika Sarajeva i Bosne i Hercegovine i šire, Dine Šarana' i izgovorio stihove: 'Kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom možeš reći da je struja tvoja… Svi na ulice, dižimo guzice jer svijet je u nama, a ne u kulama. Svi na ulice, nek' padnu ubice, spalimo zastave sve, mašimo ćunama.'

Prilično nekonvencionalan govor Emila Tedeschija izazvao je velik pljesak i pokoji zvižduk među odabranom publikom. U protokolarnom dijelu predstavljeni su filmovi natjecateljskog programa među kojima se nalazi i jedan hrvatski film, 'Fleke' Alda Tardozzija.

Ovogodišnji program Sarajevo Film Festival donosi 220 filmova iz 44 države, a otvoren je projekcijom filma 'Le Havre' finskog redatelja Akija Kaurismakija. Film je predstavio francuski glumac André Wilms koji je u kratkom razgovoru prije premijere rekao da mu je ovo četvrti po redu film koji je snimio s Kaurismakijem:

'Ovo nam je četvrti zajednički film. Jako ga dobro poznajem i jako je lagano raditi s njim jer se uvijek ponašao kao ostarjeli džentlmen. Rad s njim je dubok i snažan, ali lagan.' Dodao je i da se nada da će se ljudima svidjeti film budući da je povremeno spor i da nikako nije film za djecu.

Dani ispunjeni filmovima, kave s redateljima i glumcima, gužve u večernjim satima, noćni život za svačiji ukus, obilježit će sljedeći tjedan u Sarajevu. Ako se u nečemu od toga pronalazite, još nije kasno da realizirate svoj posjet Sarajevo Film Festivalu.


Video priloge sa Sarajevo Film Festivala donosimo u suradnji s prijateljskim portalom Depo.ba