NAJBOLJI REDATELJ XAVIER DOLAN

'Elle' Paula Verhoevena dobio Cezara za najbolji film

25.02.2017 u 15:39

  • +3

Dodjela filmskih nagrada Cezar

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Bionic
Reading

Triler 'Elle' Paula Verhoevena s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi dobio je u petak u Parizu francusku filmsku nagradu Cezar za najbolji film

Cezara je dobila i Isabelle Huppert za najbolju glumicu.

'Hvala Paulu što je postavio ovaj film tako inteligentno, tako smiono, tako zlonamjerno. U osnovi ovaj film nisam glumila bolje niti gore u odnosu na neke druge filmove, ali čini mi se kako je Elle bio bolje zamijećen,' kazala je Huppert koja već u subotu putuje u Los Angeles na dodijelu Oscara gdje je također nominirana za najbolju glumicu.

Priča ovog mračnog, stiliziranog trilera prati pedesetogodišnju Michele, uspješnu i nemilosrdnu poslovnu ženu na čelu kompanije koja se bavi proizvodnjom video-igara. Kada je u njezinom domu napadne i siluje maskirani muškarac, ona postaje opsjednuta pronalaskom nepoznatog počinitelja.

'Elle', koji je vrlo dobro primljen na festivalu u Cannesu gdje dobio je Zlatni globus za najbolji strani film, imao je ukupno jedanaest nominacija, ali nije dobio više niti jedan Cezar.

Autor: Youtube

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Kanađanin Xavier Dolan za film 'It’s Only the End of the World', kojeg smo koncem prošle godine imali prilike gledati na Zagreb film festivalu, dok je Cezara za najboljeg glumca dobio Gaspard Ulliel koji u tom filmu glumi.

Cezara za najbolju sporednu ulogu dobila je Deborah Lukumuena za ulogu u filmu 'Divines', dok je nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio James Thierree (Chocolat). Oulaya Amamra i Niels Schneider dobili su nagrade za najbolje mlade glumce.

Cezara za najbolji animirani film dobila je francusko-švicarska koprodukcija, film o odrastanju 'Moj život kao Tikvica'.

Svečanost 42. dodjele Cezara održana je u dvorani Pleyel, a zanimljivo ceremonija nije imala predsjednika nakon polemike oko izbora redatelja Romana Polanskog.

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski povukao se u siječnju s mjesta predsjednika, popustivši pod pritiskom više udruga koje su osudile njegov izbor zbog njegovih silovanja i seksualne agresije.

George Clooney dobio je počasnog Cezara, a njegova je supruga Amal rekla kako je ponosna na njega.

'Ponosna sam na njega, naravno. Velika je čast biti ovdje. Prvi put smo zajedno u Parizu, pa je ovo jedan romantični vikend', rekla je njegova supruga Amal na francuskom.

Prošle godine je Michael Douglas dobio počasnog Cezara, nakon Kevina Costnera 2013., Scarlet Johansson 2014. i Seana Penna 2015. godine.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine. Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju.