ANDRIĆ I RIZVANOVIĆ

Dvije nove besplatne elektroničke knjige

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.01.2012 14:34
  • Objavljeno 25.01.2012 u 14:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta 'Besplatne elektroničke knjige' dva nova naslova: 'Enciklopediju ništavila' Stanka Andrića i 'Sat pjevanja' Nenada Rizvanovića, a trenutno je na stranicama DPKM-a dostupno 130 naslova.

'Sat pjevanja' kratki je roman Nenada Rizvanovića koji klasično realističku priču o odrastanju isprepleće s reminiscencijama na intrigantnu karijeru Nina Koste, odsutno-prisutne paraočinske figure koja funkcionira kao svojevrsni identitetski katalizator za jednog klinca u potrazi za samim sobom. Ono gdje je Rizvanović kao pripovedač najjači obiteljski je mikrokosmos, likovi 'običnih' slavonskih roditelja i djece, djedova i bak a, svih tih anonimnih subjekata svakodnevice i rubnih objekata Velike Povijesti koja grmi daleko iznad njihovih glava, ali će poneki udar groma ipak i njih zakačiti, ovako ili onako.

'Enciklopediji ništavila' zbirka je eseja, a za Andrićevo pisanje iz DPKM kažu da je jezgrovito je i odmjereno, teži objektivnosti i suzdržanosti definitivna izraza. Doista, kao da je sublimirao veliko nadosobno iskustvo, te govori u ime legije prethodnika ili velikog broja multidisciplinarnih suputnika. A opet, iza znanja i ironije, parafraze i perifraze, krije se prava strast otkrivanja pukotina u sustavu mišljenja i rubnih, graničnih situacija etike i estetike. Elegantno i istančano, njegovo je pisanje duhovito no isključivo u smjeru uzvišene duhovnosti ili barem lucidne ekvilibristike s ishodišnim i temeljnim stvarima (ambijenta, življenja, književnosti).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi