EDINA SZVOREN I CAROLINA SCHUTTI

Dvije nagrađene autorice u jesenskom ciklusu Europee u dvorištu

27.10.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Festival Naklade Ljevak Europea u Dvorištu u svojem jesenskom ciklusu 2017. ugostit će u Zagrebu uglednu mađarsku književnicu Edinu Szvoren, koja će 10. studenog U dvorištu predstaviti svoje nagrađivano prozno djelo 'Nema, neka i ne bude' te austrijsku književnicu Carolinu Schutti, čiji će roman 'Jednom sam zasigurno mekom travom koračala' biti predstavljen 20. studenog

'S veseljem predstavljamo nastavak projekta pokrenutog prije pet godina kada je izravan poticaj za takav festival bio ulazak Hrvatske u Europsku uniju. I nakon pet godina, potreba za književno-umjetničkim povezivanjem čitavog geografskog i duhovnog područja Europe jednako je jaka, posebno ako uzmemo u obzir sadašnje društveno-političke okolnosti', priopćio je organizator.

U tom smislu danas je možda još i važnije inzistirati na razumijevanju i sličnostima, umjesto na razlikama. Prevođenje i čitanje suvremene književnosti jedan je od najboljih načina prelaženja granica, smatraju u Ljevaku.

'Sa željom da promoviramo suvremenu kvalitetnu književnost koja nastaje kao umjetnički odgovor na okolnosti života i sudbine pojedinca, u jesenskoj sezoni predstavit ćemo dva novoizašla romana u izdanju Naklade Ljevak te u Zagrebu ugostiti dvije dobitnice Nagrade Europske unije za književnost', poručili su.

Prva gošća jesenskog ciklusa Europee u Dvorištu, nakon bogatog proljetnog ciklusa festivala, bit će suvremena mađarska spisateljica Edina Szvoren, dobitnica brojnih uglednih nacionalnih nagrada, kao i Nagrade Europske unije za književnost 2015.

Njezina nagrađivana zbirka priča 'Nema, neka i ne bude', upravo objavljena u izdanju Naklade Ljevak, sadrži dvanaest zgusnutih priča koje 'predstavljaju prave male životne trilere s dodatkom apsurda, začinjene (samo)ironijom i nesvakidašnjom tvrdoglavošću onih koji su ih preživjeli'.

'Pri opisivanju autoričina književnog svijeta, kritičari navode primjere dvojice radikalno različitih prethodnika: analitičke proze Pétera Nádasa, kao i skladnog diva groteske Pétera Hajnóczyja', stoji u najavi.

O knjizi će s autoricom 10. studenog u caffe baru U Dvorišu o aktualnoj temi 'Definicija obitelji' razgovarati prevoditeljica knjige Xenia Detoni te moderatorica Ivana Bodrožić.

Festivalski će program u studenome ugostiti i austrijsku književnicu Carolinu Schutti o čijem će romanu 'Jednom sam zasigurno mekom travom koračala' biti riječi na susretu U dvorištu 20. studenog.

Carolina Schutti (1976.) istaknuta je filologinja čiji opus uključuje eseje o književnim studijama, recenzijama i drugim tekstovima objavljenima u književnim časopisima. Napisala je ukupno tri romana za koje je osvojila nekoliko nagrada, a knjiga 'Jednom sam zasigurno mekom travom koračala' (objavljena 2012.) donijela joj je 2015. Nagradu EU za književnost.

Roman je na hrvatskom objavljen u prijevodu Borisa Perića i najavljen kao knjiga o važnosti propitivanja vlastitoga identiteta i prihvaćanja Drugoga i Drugačijega. 'Roman je to 'posvećen bakama, u kojemu Schutti u jasnom i poetičnom stilu opisuje svijet svoje naratorice – tužan i arhaičan svijet u kojem nema mjesta za ljubav, radost ili bezbrižnu nevinost', stoji u najavi.

Književni festival Europea u Dvorištu ove se godine održava u svojem petom izdanju, a dosad je ugostio brojne važne europske pisce iz različitih zemalja, Rusije (Mihail Šiškin), Nizozemske (Marente de Moor), Turske (Ahmet Umut), Irske (Colm Toibin) i mnoge druge.