od 4. do 11. studenog

Drugo izdanje festivala najboljih klavirskih majstora 'Piano3'

02.11.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Nakon lanjskog pandemijskog 'porinuća' glazbeni festival 'Piano3' i ove godine nastavlja svoju plovidbu. Zamišljen kao platforma za prezentaciju, promociju i njegovanje pijanističke glazbene umjetnosti, a pod umjetničkim vodstvom uglednog hrvatskog pijanista Srđana F. Čaldarovića, u Centru KNAP na Peščenici od 4. do 11. studenog održat će se njegovo drugo izdanje koje je ponovno posvećeno najvećim imenima domaće pijanističke scene, uz jedno inozemno iznenađenje kao poslastica za kraj bogatog festivalskog programa

Lepezu pomno izabranog festivalskog repertoara, u četvrtak 4. studenog, otvorit će vrsni zadarski pijanist s bogatim iskustvom i međunarodnim uspjesima te dugogodišnjom pedagoškom karijerom, Hari Gusek, koji je svoje klavirsko umijeće usavršio na prestižnom Državnom konzervatoriju Petar Iljič Čajkovski u Moskvi, a predstavit će se djelima 'vječnoga sjaja', etidama i nokturnima Frédérica Chopina, čija romantična glazba osvaja najraznovrsniju publiku, stoji u najavi.

Drugu večer Festivala , u petak 5. studenog, za klavir će sjesti, mladi i izuzetno talentirani Supetranin Tomislav Damjanović, čiji sjajni nastupi uvijek iznova dobivaju komplimente ljubitelja ozbiljne glazbe i kritičarskih pera. Taj nagrađivani pijanist trenutačno je student postdiplomskog studija klavira na prestižnom Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru, kao i dobitnik Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te stipendist Zaklade 'Dino Škrapić' za mlade i nadarene pijaniste. Svoje virtuozno umijeće demonstrirat će izborom preludija Claudea Debussyja, neizbježnom 'Fantazijom u C-duru' Roberta Schummana te klavirskim ciklusom 'U magli' češkog skladatelja Leoša Janáčeka.

Velika završnica Festivala, u četvrtak 11. studenog, rezervirana je za egzotičnu damu među mušketirima, Charlene Faruggiu Božac, nekoć čudo od djeteta, koja je u dobi od nepunih 13 godina nastupila kao solistica s malteškom nacionalnom filharmonijom, a kasnije od strane glazbenih kritičara i publike opisana kao 'enfant terrible of Maltese piano' i 'Princes of Maltese piano'. 

Višestruko nagrađivana pijanistica s impozantnom međunarodnom karijerom, koja uključuje nastupe u najvećim svjetskim dvoranama, kao i suradnje s najrespektabilnijim suvremenim glazbenicima, i docentica na pulskoj Muzičkoj akademiji, za završnu večer Festivala pripremila je pravu eksploziju vrhunskih djela klasične glazbe, između ostalog 'Mađarsku rapsodiju' Franza Liszta, Chopinovu 'Andante spianato et Grande Polonaise Brillante op. 22 u Es-duru',  etide Camille Saint Saens, sonatu za klavir 'Alberta Ginastere te 'Hommage à Chopin' Heitora Villa-Lobosa.

Svi koncerti počinju u 19 sati, a ulaz je slobodan. Program će se održati u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim mjerama te je broj mjesta za publiku ograničen.