5. do 7. studeni

Besplatne likovno-dramske radionice: 'Identitet i trebamo li ga uistinu? / ID That We Need – Indeed?'

02.11.2021 u 18:47

Bionic
Reading

Ljubitelji ste kazališta, likovnog i scenskog oblikovanja ili možda lutkarstva i umjetnosti novog cirkusa? Volite dobro društvo i pripovijedati ili slušati priče drugih ljudi? Želite probuditi svoju kreativnost, razigrati maštu i probuditi dječju radoznalost u sebi? Pridružite se u šetnji stazom sjećanja, svjedočanstava, emocija i priča pod vodstvom autorica radionice Morane Dolenc, Lidije Kraljić i Anje Pletikose te na inovativan i kreativan način uđite u svijet kazališta, lutkarstva i psihologije pamćenja

Preporučena donja granica je 8 godina, gornja ne postoji. Dođite sa svojim roditeljima, djedama i bakama, djecom, prijateljima ili solo na besplatan program koji Vam donose umjetnička organizacija LOFT i Centar za kulturu Novi Zagreb te stvorite vlastiti umjetnički produkt, stoji u priopćenju.

O radionici

Lidija, Morana i Anja su prijateljice koje su se upoznale jer su morale. U stoljeću dugom prijateljstvu stvorile su vidljive i nevidljive uspomene, putovale su na nekoliko kontinenata i zajedno su napravile nekoliko predstava. U Novom Zagrebu u okviru programa Vijeća SuKulture ove jeseni one donose svoje prijateljstvo u obliku iskustava, sjećanja i zabavnih izvedbenih alata, igara i kreativnih zadataka. Morana je kazališna redateljica, Anja dramaturginja, a Lidija glumica-lutkarica. Identitet i trebamo li ga uistinu? / ID That We Need – Indeed? radionički je program nastao na sjecištu edukativnih i umjetničkih praksi ovih umjetnica, a tematski se odnosi na psihologiju pamćenja i uključuje čitavu lepezu osobnih priča.

Tijekom tri opuštena, zaigrana i kreativno-radna dana trajanja radionice sudionici će se susretati kako bi zajedno proveli vrijeme te progovorili o vlastitim sjećanjima. Susreti pretpostavljaju dramske igre i dramske vježbe, aktivnosti pripovijedanja i šetnje po stazi sjećanja. Na kraju svakoga dana slijedi umjetničko oblikovanje prikupljenih priča, a posljednji dan je posvećen umjetničkom oblikovanju i dramaturškom sklapanju finalnog rezultata: intermedijalne instalacije, odnosno fotografiranje za digitalni dnevnik.

Pozivamo različite generacije da nam se pridruže u šetnji stazom sjećanja, u prikupljanju dokumenata, svjedočanstava i emocija koje su njihove osobne priče učinile upravo – pričama. Posebno pozivamo članove istih kućanstava, a različitih generacija, da se prijave zajedno i stvore nove dijeljene narative. Preporučena donja dobna granica je 8 godina, gornja ne postoji.

Radionica će se održati od 5. do 7. 11. 2021. u Centru za kulturu Novi Zagreb prema sljedećem rasporedu: petak 18 – 21 h; subota i nedjelja 10 – 14 h.

Obvezne prijave primamo na uoloft@gmail.com

Posjetitelji će imati osigurane uvjete prema epidemiološkim preporukama Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. Program je financijski podržalo Ministarstva kulture i medija.

O LOFT-u

Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – LOFT nastala je početkom 2012. godine iz potrebe i želje za radom i promjenom te eksperimentiranjem i istraživanjem lutkarskog kazališta i kazališta za djecu i mlade. Da od podcijenjenog lutkarstva napravi punopravnog pripadnika suvremenog kazališta. Da zadrži djecu u lutkarskom kazalištu, a odrasloj publici otkrije sve čari ove umjetnosti.

LOFT svojim projektima želi pokazati da je lutkarska umjetnost pravo mjesto za spoj i susret raznih umjetnosti: kazališne, likovne, glazbene, plesne. U svom devetogodšnjem djelovanju LOFT ima jedanaest premijernih naslova, od kojih je pet nastalo u vlastitoj produkciji, a šest u koprodukciji. LOFT-ova misija je educiranje kazališne publike o estetskoj, edukativnoj i formativnoj važnosti lutkarstva unutar nacionalnog kazališnog sustava.

LOFT kontinuirano osvaja nagrade na domaćoj i međunarodnoj lutkarskoj i kazališnoj sceni, a posljednja nagrada Mali Marulić s 14. Festivala hrvatske drame za djecu ide njihovoj predstavi Lovci na snove u režiji Morane Dolenc, i to u kategorijama najbolje predstave u cjelini i za najbolju režiju.