snagA kazališne umjetnosti

Drama HNK Split na Svjetski dan kazališta poslala poruku solidarnosti i zajedništva

27.03.2020 u 17:45

Bionic
Reading

Umjetnici Drame HNK Split iz svojih su domova u petak poslali poruku u povodu Svjetskog dana kazališta, u kojoj podsjećaju na društvenu ulogu kazališta te izražavaju uvjerenje u snagu kazališne umjetnosti da zajedništvom i strpljenjem prebrodi sva iskušenja

'Kazalište je, više nego bilo koja druga umjetnost, ovisno o društvenoj interakciji, o odnosu gledatelja u publici i umjetnika na sceni, o zajedništvu njihovog umjetničkog doživljaja. Zato je smanjivanje društvenog kontakta i posljedice koje je izazvala pandemija COVID-a 19, u svim segmentima ljudskog i društvenog života snažno pogodila i kazališnu umjetnost', stoji u poruci koju je napisao dramaturg i producent kazališta Jasen Boko.

Kazalište je i umjetnost koja je kroz dva i pol tisućljeća otkad se rodila pod otvorenim nebom grčkog Mediterana preživjela brojne ljudske katastrofe, napominje se u poruci. Tako će se znati izboriti i s ovom nevoljom, zahvaljujući virtualnoj stvarnosti koja će kazalištu omogućiti da se i u vremenima izolacije nastavi boriti za neki bolji svijet scenskom umjetnošću.

'Podjela na publiku u parteru i glumce, plesače, pjevače i glazbenike na sceni, dobit će novu, dosada nepoznatu dimenziju. Čekanje neće spriječiti kazališnu interakciju, jer scenska će se umjetnost prebaciti u virtualni svijet', poručuje Drama HNK-s Split.

Kazalište je od nastanka uvijek služilo, u lijepim kao i u teškim vremenima, da podigne i stimulira ljudski duh, da nas emotivno dodirne, podsjeti na humanost, na snažne ljudske emocije u nama. Da mijenja svijet na bolje! Scenska umjetnost unosi empatiju u svijet koji tu važnu potrebu u vremenima svakodnevne jurnjave za profitom često zaboravi.

'Iskoristimo ovo razdoblje, dok čekamo povratak u normalnu svakodnevicu, kako bismo postali bolji ljudi, na što nas kazalište oduvijek upozorava. A kad izađemo iz svojih domova i ponovno ugledamo ljude i izvan virtualnog svijeta, nadam se da ćemo kao Miranda iz Shakespeareove 'Oluje' moći reći: 'Divota! Kolika su krasna tu stvorenja! Kako lijep je ljudski rod! O divni novi svijete, što u sebi imadeš takve ljude!' Kazalište će i sada, dok je svijet zastao, ali i kad se, uskoro, nadamo se, vratimo na našu scenu i s vama podijelimo užitak u scenskoj umjetnosti, biti tu da nas sve zajedno podsjeti na ove riječi', poručuje HNK Split u svojoj poruci.

Poruku su pročitali glumci Drame HNK Split Trpimir Jurkić, Petra Kovačić Pavlina, Elvis Bošnjak, Andrijana Vicković, Stipe Radoja, Andrea Mladinić, Bruna Bebić, Vicko Bilandžić, Mijo Jurišić, Anastasija Jankovska, Zorana Kačić Čatipović, Marjan Nejašmić Banić, ravnateljica Drame Jelena Bosančić i redateljica Nenni Delmestre.

Poruka se može u cijelosti pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=HObjvhi7NKc&feature=youtu.be.