U HNK

Lepurica oduševila splitsku publiku - glumce četiri puta vraćali na scenu

22.11.2019 u 23:51

Bionic
Reading

U Splitu je izvedena predstava Lepurica u režiji Maria Kovača

Na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split večeras je, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim gledalištem, dramski ansambl premijerno izveo romantičnu komediju Lepurica, a da se predstava publici iznimno svidjela dovoljno govori i činjenica da su glumce dugotrajnim pljeskom čak četiri puta vraćali na pozornicu.

Predstavu je prema Pigmalionu G. B. Shawa, te u režiji Maria Kovača, napisala Ana Prolić izmjestivši likove i radnju s početka prošlog stoljeća iz Londona u Split kakav je danas. U predstavi glume Katarina Romac i Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrea Mladinić, Pere Eranović, Petra Kovačić, Nives Ivanković, Stipe Radoja, Andrijana Vicković, te kao special guest star Dara Vukić.

Iznimno je večeras nakon odigrane predstave zadovoljan bio intendant splitskog kazališta Srećko Šestan koji je rekao da je uvijek zadovoljan kada je i publika zadovoljna jer to znači da je sva ona energija i trud koji je uprava, glumci i tehnika uložili u jedan umjetnički čin našla svoj odjek.

‘Jako sam zadovoljan što je došlo do jedne prave sinergije mlađe ekipe sa iskusnijim glumcima i mislim da je ovo jedan drugi put gdje će sigurno ova generacija glumaca sigurno ostaviti dubokog traga ne samo na kazališnim daskama u Splitu nego i u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Predivna je njihova energija i zadovoljstvo, posebno ta spontanost koju su prenijeli na publiku’, kazao je Šestan.

Istaknuo je i da ga posebno veseli to što je cijela sezona od baletne, operne i sada dramske premijere, a publiku očekuje još jedna dramska premijera Laponija u režiji Nenni Delmestre zatvara jedan krug i ima smisao u kompletnom repertoaru HNK Split, a kada se tome dodaju reprizne predstave koje će izvoditi intendant je uvjeren kako će publika u Splitu uživati u vrhunskim umjetničkim dostignućima.

Katarina Romac je također izrazila zadovoljstvo i rekla da su napravili zanimljivu lokalizaciju u Split danas i govorili su jezikom koji se u tom gradu govori, publika je to prepoznala zbog čega su glumci jako zadovoljni. Za redatelja Maria Kovača je rekla da je toliko pametan, a nije pretenciozan, da zna kako opustiti glumačku ekipu i na koji način s kim raditi.

‘Mislim da je uz sve to i jako dobar pedagog tako da se radujem nekoj novoj predstavi s njim’, poručila je Katarina Romac.

Njena nešto starija kolegica Nives Ivanković novinarima je priznala kako joj je večerašnja predstava bila prva suradnja s režiserom Mariom Kovačem s kojim je lagano i zabavno raditi, a posebno joj je drago što Split ima takav ‘rasadnik talenata’, posebno Katarina Romac za koju se nada da će biti i stalna članica ansambla HNK Split jer je svim svojim ulogama na sceni to i zaslužila.

‘Sretna sam što je došla nova generacija glumaca s kojom je toliko divna i pozitivna energija, te nekakva lijepa sinergija između nas starijih i njih mlađih rezultirala je, po reakcijama publike, jednom vrlo zabavnom, duhovitom predstavom koja će, čini mi se, imati dug život’, dodala je Ivanković.

Scenom je večeras dominirao Marjan Nejašmić Banić koji je zadovoljan reakcijom publike i aplauzima kojim su glumce nagrađivali i kroz predstavu. Kazao je da je dobio ulogu koja nije tipično njegova i da je večeras sam sebi pokazao da može igrati i romantičnu komediju.

‘Poruka predstave bi bila da se ljudi unapređuju iz dana u dan, da slijede svoje snove koliko god to zvučalo kao kliše, te biti svoj’, rekao je Nejašmić Banić.

Nakon večerašnje premijere Lepurica će se do kraja godine izvoditi 23, 25, 26. i 27. studenog te 19. prosinca, a sve će reprizne izvedbe započinjati u 19.30 sati.