'TRI ZIME'

Drama HNK-a Zagreb prvi put gostuje u Izraelu

02.12.2016 u 12:56

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu sudjelovat će u prosincu na 9. Međunarodnom kazališnom festivalu Hanoch Levin u Izraelu, a prilikom svojeg prvog gostovanja u toj zemlji, središnja hrvatska nacionalna kazališna kuća izraelskoj će se publici predstaviti s hit predstavom 'Tri zime' redatelja Ivice Buljana, nastaloj prema višestruko nagrađivanomu tekstu Tene Štivičić

Na festivalu u Tel Avivu, koji ugošćuje istaknuta suvremena i klasična ostvarenja najvećih kazališnih kuća iz cijeloga svijeta, zagrebački HNK naći će se u društvu s teatrima kao što su Krefeld und Moenchengladbach iz Njemačke, Slovačko nacionalno kazalište iz Bratislave, Komorno kazalište iz Voronježa u Rusiji, Kazalište Vigszinhaz iz Budimpešte, St. James Theatre iz New Yorka, Eternels Vagabondsi Two Destination Language iz Engleske, te Državno dramsko kazalište Marjanshvili iz Gruzije.

Kako se ističe u najavi, nakon devetnaest rasprodanih izvedaba na matičnoj sceni HNK-a Zagreb u samo četiri mjeseca od premijere, te iznimno uspješnih gostovanja u Slovenskome narodnom gledališču u Mariboru, Teatru Ulysses na Brijunima i sarajevskom MESS-u, na kojem je osvojila nagradu kritike, predstava 'Tri zime' bit će izvedena 6. i 7. prosinca u najvećem i najmodernijem izraelskom dramskom kazalištu Cameri u Tel Avivu.

Prvo gostovanje Drame zagrebačkog nacionalnog teatra u toj zemlji intendantica Dubravka Vrgoč ocijenila je velikom čašću koja će izraelskoj publici predstaviti ne samo vrijedno hrvatsko dramsko ostvarenje, već i cjelokupnu hrvatsku kulturu.

'Čini mi se iznimno važnim što je jedno hrvatsko kazalište u prilici predstaviti se u Izraelu, gdje vrlo rijetko gostuju naši kazališni umjetnici, i to na uglednome međunarodnom kazališnom festivalu u Tel Avivu', kazala je Vrgoč.

'Tim nam je još veća čast da je upravo naše, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, izabrano da nastupi na toj manifestaciji. Predstava 'Tri zime' rađena po tekstu Tene Štivičić izraelskoj će publici ponuditi, na pozornici kazališta Cameri, dramsku priču o povijesti jedne obitelji, ali i o našoj kolektivnoj povijesti iz druge polovice 20. stoljeća. Na taj će se način gledatelji u Tel Avivu upoznati s dijelom naše povijesti, ali i s hrvatskim teatrom', dodala je.


Glumački ansambl predstave čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Franjo Kuhar/Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Slavko Juraga i Nina Violić, kojoj je uloga Karoline Amruš u toj drami donijela ovogodišnju Nagradu Tito Strozzi koje HNK dodjeljuje za najbolje pojedinačno umjetničko ostvarenje u protekloj godini.

Ravnatelj zagrebačke Drame Ivica Buljan istaknuo je kako je to gostovanje veliki izazov za čitav ansambl jer po prvi put nastupa izvan regije, i to 'u sredini koja je kazališno upućena u najsuvremenija događanja i koja organizira brojne nastupe vrhunskih predstava'.

Nakon dviju izvedaba u Tel Avivu, predstava 'Tri zime' gostovat će 13. i 14. prosinca u Cankarjevu domu u Ljubljani, a u proljeće iduće godine vidjet će ju i publika Međunarodnog kazališnog festivala u Budimpešti te Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

Zagrebačka publika imat će ju priliku ponovno pogledati u nedjelju, 18. prosinca na matičnoj sceni HNK-a.