hnk zagreb

Drama 64 prema tekstu Tene Štivičić vraća se na repertoar u travnju

22.03.2022 u 15:36

Bionic
Reading

Nemogućnost začeća i medicinski potpomognuta oplodnja aktualna je tema uprizorena u drami 64 čija su okosnica uloge Eve i Danijela (tumače ih Olga Pakalović i Igor Kovač), bračni par na pragu četrdesetih situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da imaju dijete. No, stvari ne idu po planu

Zagrebački HNK u travnju ponovno daje dramu 64 prema tekstu Tene Štivičić i u režiji Arije Rizvić, debitantice u tom kazalištu. Predstava je najavljena za 4. travanj u 19,30 sati.

Nakon međunarodnog uspjeha drame Tri zime, praizvedene u National Theatre u Londonu i ovjenčane najprestižnijom nagradom za autorice na području engleskog jezika Susan Smith Blackburn, Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo. Nemogućnost začeća i medicinski potpomognuta oplodnja aktualna je tema uprizorena u drami 64 čija su okosnica uloge Eve i Danijela (tumače ih Olga Pakalović i Igor Kovač), bračni par na pragu četrdesetih situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da imaju dijete.

No na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, financijske i egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne uspijevaju napraviti dijete i da se moraju upustiti u proces potpomognute oplodnje primora ih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uvjerenja. Situacije u koje ih to dovodi su smiješne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Uloge u predstavi 64 tumače i Alma Prica, Dragan Despot, Lana Barić, Luka Dragić, Livio Badurina i Tesa Litvan. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju NUMEN/For use, kostimografiju Ana Fucijaš, skladatelj je Ivan Pešut, za scenski pokret zadužena je Larisa Lipovac Navojec, a Ivan Lušičić i Ivan Štrok dizajneri su svjetla i projekcija. Prije same predstave u foyeru kazališta s početkom u 18 sati održat će se i promocija knjige 64 autorice Tene Štivičić koja će i prisustvovati događaju.

Podsjetimo, premijera predstave 64 dogodila se krajem prošle godine, u listopadu. Tom prilikom smo i porazgovarali s redateljicom predstave Arijom Rizvić, a taj je intervju dostupan na ovoj poveznici. Drama 64 vraća se na daske zagrebačkog HNK 4. travnja u 19:30 sati.