MEFISTOFELE

Dragulj svjetskih pozornica u HNK-u Split

11.03.2014 u 17:10

Bionic
Reading

Opera Arriga Boita 'Mefistofele', koju će ansambl splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) premijerno izvesti u subotu 15. ožujka, predstavljena je u foajeu toga kazališta prigodnim predavanjem dirigenta Nikše Bareze i izvedbom nekoliko glazbenih ulomaka

Maestro Bareza se u predavanju pod nazivom 'Od Goetheova Fausta do Boitova Mefistofela' osvrnuo na Boitovu operu te njezin društveni, filozofski i glazbeni kontekst, a sastavni dio predstavljanja bili su i glazbeni primjeri iz opere koje su uz klavirsku pratnju Vere Pavasović otpjevali Ivica Čikeš, Paolo Lardizzone, Valentina Fijačko i Vedrana Šimić, dok su glumci Bruna Bebić i Belmondo Miliša izveli ulomke Goetheova "Fausta".

Postavljanje Boitova "Mefistofela", rekao je Bareza, uvijek je poseban događaj za svako kazalište. No, zbog težine, neobičnosti i kompleksnosti djela te određene skupoće i obimnosti, njezino postavljanje na scenu vrlo je zahtjevno, dodao je.

'To je događaj koji se uvijek uzima s oprezom i pažnjom', rekao je naglasivši da je Split jedan od rijetkih gradova u kojemu će biti izvedene obje opere koje je Boito napisao. "Prije dvadesetak godina bio je to 'Nerone', a sada 'Mefistofele', podsjetio je.

Rad s poljskim redateljem Michalom Znanieckim ocijenio je skladnim i vrlo produktivnim od samoga početka, zaključivši da je ova vrlo kompleksna i intelektualna opera puna lijepih arija, dueta i ansambala.


Radom u Splitu zadovoljan je i redatelj Znaniecki koji je izjavio da mu je bilo iznimno drago raditi s ekipom u Splitu, te da se nada kako će gledatelji biti zadovoljni izvedbom Mefistofela.

Napomenuvši da pripreme za predstavu traju već dva mjeseca, Valentina Fijačko, koja će nastupiti u ulozi Margherite, istaknula je da njezina "uloga nije toliko velika količinski koliko je dramatski i glasovno zahtjevna".

Pohvalila je i suradnju s redateljem Znanieckim koji je došao sa svojom koncepcijom, ali je pjevačima dao slobodu da sami u sebi potraže ono što on traži.

Publici je poručila da je posrijedi grandiozna predstava koju izvode veliki ansambl i zbor, te da će uz orkestar na sceni biti ukupno 200 izvođača.

"Mefistofele" je, kako se naglašava u najavi predstave, rijedak dragulj svjetskih opernih pozornica koji se ove godine igra samo u tri svjetske operne kuće, a premijerno postavlja jedino u Splitu.

Operom će ravnati maestro Nikša Bareza, naslovnu ulogu pjevat će nacionalni operni prvak, bas Ivica Čikeš, Fausta tenor Paolo Lardizzone, a Margheritu sopranistica Valentina Fijačko.

Terezija Kusanović tumačit će uloge Marte i Pantalis, u ulozi Helene izmjenjivat će se Vedrana Šimić i Antonija Teskera, a u ulogama Wagnera i Nerea Vladimiru Garić i Vinko Maroević.

Redatelj Znaniecki potpisuje i kostimografiju, scenograf je Luigi Scoglio, koreografkinja Katarzyna Aleksander Kmiec, zborovođa Nina Cossetto, a oblikovatelj svjetla Bogumil Palewicz.