INTERVJU: PREDRAG LUCIĆ

Dragan Primorac uvrstio bi moju čitanku u lektiru

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 16.06.2009 09:05
  • Objavljeno 16.06.2009 u 09:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Po uzoru na negdašnju školsku čitanku 'Sunce na prozorčiću', Predrag Lucić napisao je zbirku poezije naslovivši je 'Sun Tzu na prozorčiću'. Idealnog ministra prosvjete, koji bi njegovu čitanku uvrstio u školski program, ne treba tražiti – Lucić je uvjeren da je Dragan Primorac taj

'Dragan Primorac može pustiti ovu čitanku u lektiru, a sad kad čuje, reći će da je to bio njegov prijedlog. Znate kako uvijek nastupa. Sjetite se pobune studenata protiv školarina, na koju je on rekao: 'Cijelo vrijeme govorim da to treba ukinuti, uzeli ste mi riječ iz usta', rekao je novinar, bivši Feralovac i književnik Predrag Lucić u intervjuu za tportal.

A o čemu je riječ? Piše li Lucić o Sun Tzuu? Kako je rekao, taj ratnik i mislilac kod nas se pojavljuje u fashion rubrikama, duhovna je potrepština suvremena čovjeka, dio je potrošačkih zabavnika.

Lucićeva poezija ipak je satirički odmak od naše svakodnevice:

'Ta čitanka je za tipske škole - vojne, vjerske i civilne', priča Lucić, 'za svakog tko se želi školovati u militarnom duhu da bi vjerno pridonosio svojoj domovini, u Afganistanu ili negdje gdje se brane vjerski interesi. On mora proći barem prvo poglavlje u ovoj čitanci da dobije vjerske poduke za rat protiv ljudi drugog boga na Srednjem istoku. Ta čitanka nudi spektar vojnih vještina koje se svladavaju kroz poeziju.'

Lucić govori i o novoizabranom splitskom gradonačelniku Željku Kerumu. Prokomentirao je nedavnu želju pjevačice Rozge da postane pročelnica kulture Splita. Iz Kerumova štaba demantirana je ta estradno-kulturno-politička opcija, no zlu ne trebalo, Lucić kaže da bi Rozga do nebesa digla stereotip o Splitu kao gradu lijepih i glupih, koji lipo pivaju i brzo trče, za balunom ili bez njega.

'Kultura estradizacije i sporta funkcionira godinama i sada smo dobili nekoga tko to neprikriveno prodaje', zaključio je Lucić.

POGLEDAJTE INTERVJU

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi