'ŠESTI AUTOBUS'

Eduard i Dominik Galić najavili snimanje serije i filma o ratu u Vukovaru

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2018 14:46
  • Objavljeno 24.08.2018 u 14:46
Eduard i Dominik Galić s Matijom Prskalo na otvaranju Vukovar Film Festivala

Eduard i Dominik Galić s Matijom Prskalo na otvaranju Vukovar Film Festivala

Izvor: Promo fotografije / Autor: VFF

U siječnju iduće godine trebalo bi početi snimanje petodjelne serije i filma 'Šesti autobus', koji bi trebali prikazati bitku za Vukovar od samih početaka do zločina na Ovčari i suđenja u Beogradu, najavlili su u petak na konferenciji za novinare u Vukovaru producent i jedan od scenarista Dominik Galić te redatelj Eduard Galić

'Današnji dan je početak predprodukcije filma i serije, a ovo je prvi veliki projekt o ratu u Vukovaru', rekao je Dominik Galić i naglasio da se serija pa iz nje i film pripremaju više od deset godina, a proizašli su iz iskustva serijala 'Heroji Vukovara'.

Dodao je da je ovaj projekt dobio podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u visini od četiri milijuna kuna, da se troškovi projekta procjenjuju na oko 20 milijuna kuna te da se u njega uključila i Hrvatska televizija 'bez koje ovakvog projekta, dakle ratnog filma i serije, ne može biti'.

Istaknuo je da bi u film i seriju bili uključeni glumci mlađe generacije te za sada spomenuo imena Karla Mrkše i Marka Petrića. Asistentica na projektu Ela Miše, porijeklom Hrvatica iz SAD-a, koja je prevela scenarij na engleski, potvrdila je da je scenarij dostavljen i popularnom glumcu Ericu Bana, također hrvatskih korijena, koji je zainteresiran za cijeli projekt i ulogu u seriji i filmu.

Eric Bana

Eric Bana

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'S takvim glumcem Vukovar bi dobio međunarodnu dimenziju, a priča bi jače odjeknula', rekao je Dominik Galić.

Redatelj Eduard Galić naglasio je da se Vukovarom bavi 20 godina te mu je oduvijek, posebno kada je krenuo u serijal 'Heroji Vukovara', bila želja napraviti igrani film o Vukovaru.

'Film i serija će obuhvatiti dva aspekta, prvo veliki vukovarski otpor i herojstvo branitelja, a drugo žrtvu i stradanje s problemom nestalih', rekao je redatelj dodavši da je razgovarao s više od 300 vukovarskih branitelja te da bi se o gradu i njegovoj herojskoj borbi moglo napraviti stotinu filmova.

  • +13
  • +10

Otvaranje Vukovar Film Festivala 2018.

Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji / CROPIX

Ravnatelj HAVC-a Danijel Rafaelić naglasio je da HAVC ima dužnost i obvezu podržavati filmove ovakvog tipa. 'Riječ je o vukovarskoj temi koja je rijetko obrađivana, a kada je obrađivana to je napravljeno katastrofalno i sramotno, a cijelo vrijeme čekamo veliki pravi i važan film o Vukovaru', rekao je Rafaelić te dodao da je važno podržati projekt u kojem je Edo Galić, jedan od naših najboljih redatelja, te je to i imperativ HAVC-u da se u projekt uključi.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dao je bezrezervnu podršku projektu „Šesti autobus“ ocijenivši sramotnim što dobrog filma o vukovarskoj bitki još nema.

'Očekujem film na visokoj razini koji će ostati kao podsjetnik budućim generacijama, film iz kojega će se moći nešto naučiti', rekao je Penava.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!