STIFF

Dodijeljene nagrade 10. studentskog filmskog festivala u Rijeci

28.11.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Najbolji igrani film 10. Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) održanog u Rijeci, je 'Bjegunac' redateljice Salome Kintsurashvili, najbolji dokumentarni je 'Nakon vjenčanja' Mateja Klucika, a animirani 'Vrt srca' Olivera Hegyija, priopćeno je u ponedjeljak

Na ovogodišnjem jubilarnom festivalu prikazano je 40 filmova u 11 kategorija iz 17 zemalja, a cjelokupan program tematizirao je 'prolaznost i promjene' koje su se zbile tijekom desetogodišnjeg postojanja festivala.

Projekcije su se odvijale tijekom pet dana u riječkom Art-kinu, a organizatori su Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.

Žiri je u kategoriji najboljeg igranog filma posebna priznanja dodijelio hrvatskom filmu "Niska trava" Davida Gaše te poljskom filmu "Prekrasna livada divljeg cvijeća" u režiji Emi Buchwald.

U kategoriji dokumentarnog filma posebno priznanje pripalo je nizozemskom filmu "Kako se utješiti" Machiel van Hoeka.

U kategoriji animiranog filma žiri je odlučio da se počasno priznanje dodijeli filmu "Krzno" američke autorice Zhen Li, prikazanom na Sundance Film Festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, Zagreb Film Festivalu i Ottawa Film Festivalu

Igrani film "Bjegunac" gruzijske redateljice Salome Kintsurashvili, u 25 minuta prikazuje priču o desetogodišnjem dječaku imena Gigi koji živi sa svojom obitelji, vlasnicima malog gruzijskog kafića u predgrađu Moskve. Gigi se suočava s drastičnim preokretom u životu kada je njegov otac prisiljen dati utočište nepoznatoj osobi, za koju se kasnije ispostavi da je kriminalac u bijegu.

Dokumentarni film slovačkog autora Mateja Klucika, "Nakon vjenčanja" prati portret odnosa dvaju kolekcionara igračaka, Ľube i Janke, koji nakon dvanaest godina zajedničkog života naiđu na prekretnicu – vjenčanje.

Mađarsko-slovački redatelj Olivér Hegyi, animiranim filmom "Vrt srca" sažima razmišljanja Dániela Juhásza, mladog perspektivnog slikara s niskim samopouzdanjem, u svojem posljednjem krugu razgovora za upis na Akademiju likovnih umjetnosti.

Nagradu publike je dobio David Gašo s igranim filmom "Niska trava", kao najviše ocjenjeni film od kada se na STIFF-u ona dodjeljuje.