subota na centralnom gradskom trgu

Dok će muškarci moliti za predbračnu čistoću i čednost u odijevanju, ova umjetnica organizirat će svoju 'Tihu misu'. Evo i zašto

02.12.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Umjetnica Arijana Lekić Fridrih - koja je protestirala i protiv mizoginih stihova u bećarcima - najavila je 'Tihu misu' koja će se održati u subotu, 3. prosinca na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

U isto vrijeme - kao i svake prve subote u mjesecu - održat će se organizirana molitva muškaraca koji će moliti krunicu.

“Tiha misa je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić Fridrih kao reakcija na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb. Muškarci, nesigurni u trenutno stanje patrijarhata, glasno mole na trgovima pokušavajući reafirmirati itekako narušen tradicionalni i jedini ispravni koncept muževnosti”, navode organizatori, Udruga Domino koja od svog osnutka 2003. godine sustavno radi na osnaživanju i prihvaćanju različitosti kroz svoje brojne umjetničke, aktivističke, edukativne i zagovaračke programe i projekte.

Ističu kako su se pojavili "muškarci koji su odlučili redovitim javnim okupljanjima uslišiti svoje molitve o preuzimanju odgovornosti u svojim obiteljima kao rješenje (među ostalim) problema pobačaja" te tvrde kako su arhaični modeli rodnih podjela problem te da su muške glave obitelji skupo koštale veliki broj žena.

“Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koje se oslanjaju na neupitne i isključivo muške 'glave obitelji' došli su glave preveliki broj žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću. Građansko društvo temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću vlast glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja", ističu iz Udruge Domino.

Problem tzv. glavarstva muškaraca - poručuju dalje organizatori ovog kontra-peformansa - očituje se u porastu statistike vezane uz zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Naime, uz čak 14 slučajeva femicida u 2022. godini, iz Udruge Domino podsjećaju i na činjenicu da je ovog tjedna Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvijestio da je od studenoga 2020. godine do danas primio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

"Ne želimo da na ovaj način muškarci 'preuzimaju odgovornost u svojoj obitelji', ne samo po pitanju pobačaja, već i po bilo kojem pitanju koje vodi do nejednakosti, diskriminacije i, u konačnici, do zlostavljanja žena”, pojašnjavaju iz Udruge Domino te pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na 'Tihoj misi' od 8:00 – 10:00 na Trgu.

Podsjetimo, u Zagrebu su muškarci već u nekoliko prilika molili na glavnom gradskom trgu, a kako su svaki put pojasnili, molili su za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za prestanak predbračnih odnosa, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, kao i za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu te za beskompromisne crkvene pastire, nova duhovna zvanja i duše u čistilištu.

O umjetnici:

Arijana Lekić Fridrih rođena je u Zagrebu gdje živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studij Filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2002. do 2009. godine radi kao scenaristica dokumentarnog serijala "Direkt" u produkciji Fade In-a i HRT-a. Režirala je dva kratka dokumentarna filma, "Online" i "Parada" te jedan srednjemetražni film "Ispočetka". Posljednjih šest godina radi na multimedijalnom web projektu "Od5Do95". Redovito izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu.