JUDITA NAJBOLJIMA

Dodjelom nagrada završeno Splitsko ljeto

16.08.2013 u 11:34

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada "Judita" za najveća umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu Festivala te spuštanjem festivalske zastave na Peristilu završeno je 59. Splitsko ljeto.

Nagradu "Judita" za dramski program, po odluci žirija, dobio je prvak Drame splitskog HNK Trpimir Jurkić. Žiri za glazbeni program odlučio je "Juditom" nagraditi muzičare iz Simfonijskog orkestra HRT-a za koncert "Sunčana Polja" - dirigenta Aleksandra Markovića i pijanisticu Martinu Filjak.

Laureatima je nagrade dodijelio dnevni list Slobodna Dalmacija kao glavni medijski pokrovitelj 59. Splitskog ljeta.

Jurkić je nagrađen za uloge više različitih likova u nekoliko kratkih prizora dramskog predloška "To dijete". "U svim tim prizorima mahom su predstavljeni šokantni obiteljski poremećaji bez zalaženja u ono što im prethodi. Međutim, Trpimir Jurkić uspijeva iznutra i bez riječi isijavati čitavu povijest svoga lika, sasvim različitu od povijesti prethodnog lika. Tako gledatelj postaje aktivni gledatelj, sukreator čitave izostavljene priče, a glumac, Trpimir Jurkić, topli umjetnički medij", stoji u obrazloženju nagrade.

Ističe se njegov doprinos ovogodišnjem Splitskom ljetu i manjom ulogom Apemantusa u predstavi "Timon Atenjanin" Williama Shaekespera. Zahvaljujući na priznanju Jurkić je rekao kako je čast dobiti nagradu koja nosi ime Judita.

Za Simfonijski orkestar HRT-a navodi se da je koncertom "Sunčana polja" pod ravnanjem maestra Alaksandra Markovića ostvario najviši doseg glazbenog programa Splitskog ljeta, predstavivši djela hrvatskih skladatelja Dore Pejačević i Blagoja Berse. Pijanistica Martina Filjak pritom je iskazala osobitu snagu umjetničkog izričaja i potvrdila da je vodeća hrvatska pijanistica, stoji u obrazloženju.

Festival je zatvorenim proglasio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, označivši Splitsko ljeto kao kulturnu potrebu Splita i županije, te istaknuvši važnost manifestacije za kandidaturu Splita za Europsku kulturnu prijstonicu 2020. godine. Festivalsku zastavu spustili su glumci Zoja Odak i Žarko Radić.

Posljednja festivalska predstava bila je opera "Nabucco" Giuseppea Verdija izvedena na Peristilu, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji talijanskog redatelja Ive Guerre. Ovo je bilo drugo izvođenje "Nabucca" na 59. Splitskom ljetu te je na taj način odana počast velikanu glazbene umjetnosti Giuseppeu Verdiju kojem se ove godina proslavlja 200. obljetnica rođenja.

Tijekom jednomjesečnog trajanja ovogodišnje je Splitsko je ljeto ponudilo 51 izvedbu opernih, dramskih, baletnih predstava, likovnih i fotografskih izložbi, te javnih tribina, na ukupno 14 ambijentalnih pozornica i izložbenih prostora. Na Festivalu je aktivno sudjelovalo više od 700 umjetnika. Producirano je pet premijera, po dvije operne i dramske, te jedna baletna. Bogat koncertni program ponudio je 11 izvedbi, od onih komornih sastava do koncerata simfonijskih orkestara, a osim klasične glazbe bilo je i koncerata jazza i tradicijske glazbe.